Compleet Streaming Gear pakket voor 250 euro!

Streamen begint steeds populairder te worden. In plaats van dat je video’s zit te kijken, kijk je naar iemand die live je favoriete game speelt of wat anders aan het doen is. Ongetwijfeld komen de namen ‘Ninja’, ‘Pokimane’, ‘Shroud’ en ‘Dr DisRespect’ je bekend voor. Dit zijn een aantal van de grootste streamers op dit moment. Maar waarom zou je als je net wilt gaan beginnen duizenden euro’s uitgeven als je ook voor rond de €250 klaar kan zijn?

In dit koopadvies focussen we op de cruciaalste punten voor je streams. Beter geluid, beeld en een lifehack om je stream makkelijk te kunnen besturen.

Audio

Het allerbelangrijkste van een stream is goed geluid. Ook al heb je zo’n goede camera, als je slecht geluid hebt gaat dat al ten koste van je stream.

Headset: HyperX Cloud Stinger – € 48,99

De HyperX Cloud Stinger is een geweldige headset voor zijn prijs. Voor net geen €50 heb je een headset die behoorlijk goed geluid weet te geven. Ook al is deze headset gemaakt van plastic, het geluid is goed in balans (als we andere reviewers moeten geloven). De microfoon die er bij zit is van ‘acceptabele’ kwaliteit. Je bent goed te verstaan, maar je hoort wel dat je via een headset zit te praten. Aansluiten doe je met de 3,5mm audiojack. Je kunt de headset dus ook gebruiken op je smartphone of console.

Microfoon: Devine M-Mic USB W – € 32,00
Wil je het geluid van je microfoon nog meer verbeteren? Dan heb je een hoop keus.
In dit geval kiezen we voor de Devine M-Mic USB W microfoon. Deze condensatormicrofoon wordt geleverd met USB-kabel en een driepootstatief. Je spraak zal een stuk beter klinken dan de microfoon van de headset. Het voordeel van deze microfoon is dat het heel makkelijk aan te sluiten is. Je sluit deze USB-microfoon aan op je PC, en dat is het. Je kan gelijk aan de slag.

Microfoonarm: Innox IVA 08 USB – € 37,00
Een tripod statief is leuk, maar als je je microfoon niet hoeft te gebruiken is het makkelijker om deze met een arm weg te werken. De Innox IVA 08 USB microfoonarm is hier geschikt voor. Het installeren is eenvoudig en qua stevigheid zit het ook op orde. Standaard wordt deze arm geleverd met een kabel die je kunt gebruiken om je microfoon op aan te sluiten.

Video

Is je audio op orde? Dan is het tijd om te focussen op je video. Er zijn verschillende manieren om jezelf te kunnen filmen voor je stream. Je kunt een webcam gebruiken, een aparte camera of eventueel je telefoon als webcam. Hoe je dat laatste kunt doen leggen we je binnenkort uit in een andere tutorial.

Webcam: Microsoft Lifecam HD-3000 – € 24,90
Eerst maar even over de webcam. In de meeste gevallen zal er gestreamd worden op 720p of 1080p. Je facecam zal meestal niet alle pixels gebruiken van je stream. Een Full HD webcam is leuk, maar voor minder dan 50 euro zal je deze niet snel vinden. In dit geval hebben we gekozen voor de Microsoft Lifecam HD-3000. Het beeld is scherp en ook in donkere omgevingen werkt de HD-3000 goed genoeg. Voor zijn prijs is dit een prima webcam om mee te beginnen.

Softbox: Merkloos – ~€ 38,00
Goede belichting is een must. Je hebt verschillende opties wat je kunt doen. Een ringlamp met daarin je camera is leuk, maar is fel als je ook op het scherm moet focussen. Een softbox is hier een prima keus voor. Sterker nog. De softboxen die ik zelf in gebruik heb zijn heel goedkoop te vinden. Al zul je voor het streamen voor nu aan een softbox genoeg hebben.
Zoek goed naar de deals. Het blijkt dat op Wish.com dezelfde softboxen worden aangeboden als de softboxen die ik zelf gebruik. Een complete set is dan een flinke klap goedkoper dan wanneer je het in een ‘reguliere’ winkel koopt. Zo kun je via Wish dus een softbox halen voor 38 euro. Dan zit de lamp daar ook nog eens bij. Je moet dan weliswaar wel langer wachten op je bestelling, maar dan heb je voor een flink lagere prijs een hele leuke softbox voor je streams.

Sfeerverlichting: Yeelight E27 RGBW – € 15,95
Als we het toch over verlichting hebben, sfeerverlichting voegt altijd wat extra’s toe aan je stream. Vooral als je deze kan laten reageren op bepaalde ‘triggers’. De lampen van Yeelight zijn hiervoor geschikt. Een kwestie van installeren, koppelen aan je wifi en je bent klaar om te gaan. Hoe je deze lampen kan laten reageren op je stream leggen we je binnenkort uit.

Tools

De belangrijkste gear is gereed, maar een belangrijke tool om je stream te beheren missen we nog. Hoe makkelijk is het om een knopje in te drukken om te switchen naar een andere scene? Heb je een monitor op je bureau staan, dan wil je niet heel de tijd gaan switchen naar je streamprogramma om van scene te wisselen. In dit geval kun je een Elgato StreamDeck halen. Maar om hier nou 100 euro voor neer te leggen?

Streamtool: Touch Portal – Gratis (€ 10 voor ‘pro’ variant)
In dit geval maken we gebruik van onze telefoon of tablet in combinatie met TouchPortal. TouchPortal is een ‘gratis’ (pro: 10 euro in-app aankoop) tool met bijna dezelfde functionaliteit als een StreamDeck. Tool installeren op je PC/Mac, koppelen met je smartphone (Android of iOS) en streamprogramma, instellen en je kunt dan aan de slag. Je mist wel de feeling van echte fysieke knoppen, maar voor het bedrag wat je hiermee bespaart in combinatie met dezelfde functionaliteit lijkt ons de keus dan snel gemaakt.

%d bloggers liken dit: