Amplifi HD Review

Ongetwijfeld ken je dit wel. Je bent je favoriete video’s aan het kijken of je speelt je favoriete game op je console. Precies op het spannendste gedeelte wordt de verbinding verbroken. Je wifi-verbinding kon het niet aan. Tijd voor een upgrade? In dit geval hebben we de Amplifi HD. Volgens Ubiquiti moet dit mesh-systeem je draadloos netwerk flink verbeteren. Niet alleen op snelheid, maar ook op bereik. En dat samen met eenvoudige configuratie.

Van dit product is ook een video online gekomen:

 

 

Unboxing

De verpakking oogt luxe. Een zwarte doos met de unit en antennes weergegeven. Ook de main features van deze unit is afgebeeld.

 

Bij het openmaken zien we de set ook netjes gesorteerd in zijn verpakking. Ik kreeg met het uitpakken het gevoel dat dit geen budget product is. Ubiquiti heeft goed zijn best gedaan om de unbox experience waar te maken. Naast de unit en mesh-antennes komen we ook de USB-C poweradapter tegen, samen met een netwerkkabel en een handleiding. Met dit alles zou je in staat zijn om dit zelf zonder problemen aan te kunnen sluiten.

Een kubus als router

De Amplifi HD kubus is het belangrijkste onderdeel van deze set. Mag ook wel, het is namelijk de router. Deze hoofunit heb je nodig om verbinding te maken met het internet. Het uiterlijk is niet opvallend. Het kastje is  wit met een ronde scherm aan de voorkant, maar het is wel een kastje wat je in vrijwel elke kamer kan plaatsen.

Aan de achterkant vinden we één WAN-poort met daarnaast 4 ethernetpoorten, een keer USB 2.0, een speaker en de USB Type-C aansluiting. Dat ze USB-C hebben gebruikt als stroomadapter juich ik alleen maar toe. Geen aparte plugjes of stekkers meer, maar een stekker die je volop kunt vinden. Bij de unit zijn ook twee grote antennes meegeleverd. Dit zijn ‘Mesh Points’. Deze antennes bestaan uit twee onderdelen, het ene onderdeel voorziet de unit van stroom terwijl het andere deel het netwerk uitzend. Mocht er iets of iemand tegen aan stoten, dan valt alleen de antenne er af. De stroomaansluiting zal intact blijven.

[the_ad id=”2610″]

Installeren is zo gedaan

Als je denkt dat het instellen van een netwerk ontzettend lastig is, dan heb je het mis. De installatie is ontzettend eenvoudig. Schakel het kastje van je provider uit, sluit de router aan met de meegeleverde kabel, koppel de voedingskabel aan de unit en zet dan het kastje van de provider weer aan.


Wil je op zolder een mesh-antenne plaatsen, en op de eerste verdieping alsnog goed signaal hebben, dan is het het beste om op de eerste verdieping de router dan te plaatsen. Plaats je de andere mesh-antenne dan beneden, dan is de afstand tussen jouw apparaat (telefoon, tablet, laptop, console, etc.) en de router kleiner. Je kunt er ook voor kiezen om de router in de meterkast te plaatsen en op elke verdieping een mesh-antenne. De keus is geheel aan jou. Beide opties zijn mogelijk, al zal in het tweede geval een extra hop gaan plaats vinden.

Instellen met je telefoon

De app kun je installeren op zowel een Android telefoon als op een iPhone. Bij het opstarten krijg je een overzicht te zien van de amplifi routers in je netwerk. In dit geval zul je dus een netwerk gaan zien. Tik je daar op, dan krijg je een compleet overzicht van de huidige staat. Hoe is het signaal tussen de mesh-units, wat is de internetsnelheid, hoeveel apparaten zijn er aangesloten. Dit kun je allemaal in een oogopslag zien.

Wil je je netwerk een andere naam geven? Tik op de router. Je kunt hier ontzettend veel dingen instellen. Van de naam van je wifi tot geluid en scherminstellingen. Wel opvallend is dat de juist ingewikkeldere opties wat meer verstopt zitten.
Voor gezinnen is de familieknop een interessante optie. Stel je hebt de afspraak dat na een bepaalde tijdstip geen internet meer gebruikt mag worden, dan kun je met een simpele druk op de knop het wifi voor dat apparaat uitzetten. Je kunt dit ook gaan instellen met een schema. Dit geeft je toch net wat meer controle over het internetgebruik in huis.
Heb je gasten over de vloer, dan kun je supersnel een gastnetwerk instellen. Geef aan hoeveel gasten er verbinding mogen maken met je netwerk en hoe lang het netwerk actief moet blijven. Druk op de grote start-knop en je gast-netwerk is opgezet.
Wat dan wel een gemis is, is de optie voor een VPN of mediaserver. Met de nieuwste firmware en app-versie kon ik deze optie niet vinden. Wel een minpunt, maar ik denk niet dat dit een functie is die door veel huishoudens gebruikt gaat worden.

Prestaties

De router is volledig ingesteld. Tijd om het netwerk in gebruik te gaan nemen. Voor deze opstelling heb ik de router op de eerste verdieping neergezet. De mesh-antennes hangen zowel op zolder als in de woonkamer. Deze opstelling zorgt er voor dat er maar een hop nodig is om met de router te verbinden.
Opvallend hier was dat de veel snellere 5GHz verbinding volop aanwezig is. Deze verbinding kan hogere netwerksnelheden leveren dan 2,4GHz.
Op de testlocatie heb ik een glasvezelinternetsnelheid van 1 gigabit up en down. Op verschillende plekken heb ik een aantal snelheidstests uitgevoerd met de app van Speedtest.net. De resultaten waren allesbehalve teleurstellend. Zelfs op de plekken waar ik een trage wifi-snelheid had is de verbinding flink opgeschroefd. Snelheden boven 200 mbps up en down zijn geen uitzondering. Ook in de tuin kon ik van deze snelheid genieten.

RouterUbiquiti Amplifi HD (5GHz)
ApparaatOnePlus 7T Pro (Wifi 5 / ac)
DownloadsnelheidUploadsnelheid
Eerste verdieping, router262 mbps242 mbps
Zolder, mesh-point239 mbps220 mbps
Begane grond, mesh-point190 mbps147 mbps
Begane grond, achtertuin221 mbps170 mbps

Bekabeld zit het qua snelheid hier ook goed op orde. Mijn eigen PC weet de volle snelheid van 1 Gbps up en down binnen te halen.

[the_ad id=”2610″]

Conclusie

De Amplifi HD is een heel aantrekkelijk product. Met de hoofdunit en twee antennes is het voor de meeste huishoudens voldoende om hiermee een krachtig netwerk op te zetten. Een flink verschil met die standaardrouters die je krijgt bij je provider.
Het aansluiten is een eitje, het instellen is zo gedaan en binnen no-time ben je online. Als je een wat groter huis hebt, dan zul je zeker profijt gaan hebben met de twee MeshPoint-antennes die meegeleverd worden. Woon je in een appartement of een wat kleiner huis, dan is dit setje eigenlijk overkill. Er zijn weliswaar goedkopere alternatieven op de markt, al zul je dan wel wat moeten inleveren op gebruiksgemak en eenvoud.
Het draadloze netwerk is heerlijk snel, lopen naar een andere verbinding is geen probleem. De verbinding werd niet verbroken.
Het is even een klap geld wat je hiervoor neer moet leggen. €350 zul je in het begin wel gaan voelen, maar dan hoef je de eerstkomende paar jaar niet meer naar je netwerk om te kijken.

 

Koop de router hier: http://tidd.ly/69c7431d (Megekko)