Asus Chromebook Flip C434T Review

Sinds jongs af aan maak ik al gebruik van een besturingssysteem van Microsoft. Beginnend met MS-DOS en uiteindelijk over naar Windows. Echter heb ik de afgelopen tijd de stap durven te zetten om naar een ander platform over te gaan. In dit geval Chrome OS in combinatie met de Asus Chromebook Flip C434T. Hoe is mij dit bevallen?

Van dit product hebben we ook een video gemaakt. Deze kun je hier vinden:

Uiterlijk

Eerst even over de laptop zelf. Dit is geen reguliere laptop, maar een convertible. Je kunt deze laptop op vier verschillende manieren gebruiken. Denk dus aan de standaard laptop-mode, maar ook theater mode, tent mode en een tablet mode. En dat is superhandig in combinatie met Chrome OS. Omdat het scherm een touchscreen heeft kun je ook lekker op het scherm tikken. Je kan deze laptop dus omzetten naar een mega tablet. Maar wees wel voorzichtig, de laptop wordt niet helemaal plat als je het in tablet-modus zet.

Al merkte ik wel dat ik het meeste gebruik maakte van de standaard-modus of de tablet mode.


Is dat niet slecht voor de laptop? Houden die scharnieren het wel vol? Absoluut, de laptop is ontzettend stevig. Asus heeft voor een volledig aluminium behuizing gekozen, wat het uiterlijk gelijk een stuk zakelijker en strakker maakt. Een flink verschil met de goedkopere Chromebooks.

Scherm

Even terug naar het scherm. Komt dit design met die dunne randen je bekend voor? Herinner je je die review van de zenbook en vivobook nog? Asus heeft hier ook een 14” Nano-Edge scherm geplaatst. Al heeft deze wel als extraatje dat het een touchscreen is. Het Full HD IPS scherm ziet er ontzettend goed uit. De kijkhoeken en 100% sRGB-kleurbereik gaan je niet tegenvallen. Voor algemene taken, zoals je mail checken, internetten of video’s bekijken is dit scherm goed genoeg.

Invoer

Gelukkig kun je de laptop ook op de klassieke manier besturen, een toetsenbord en touchpad zijn hier ook te vinden. Wat was dit enorm wennen! Je hebt een ander besturingssysteem, dus ook een ander soort toetsenbord. Functietoetsen moet je missen, maar ook de caps-lock toets is weg. Een Windows-toets is er ook niet. Ik typ standaard hoofdletters met caps-lock aan, maar dat is nu de zoek-knop. Heel irritant! Gelukkig had ik het na een paar uur gebruiken wel door en raakte gewend dat ik de shift-toets moest gebruiken.


Het toetsenbord is voorzien van een witte achtergrondverlichting. Handig voor in het donker, maar je kan niet aanpassen hoe fel deze staat. Gelukkig valt het enorm mee hoe fel het is. De toetsen voelen comfortabel aan, ondanks dat er is gekozen voor een standaard scissor-switch met membraam.

En dan het touchpad, die heeft mij weten te verrassen. Het touchpad is heel accuraat en reageert ook goed op de bewegingen. Ik merkte eigenlijk geen verschil met dit touchpad en een touchpad van een premium Windows-laptop. Alleen het klikken was wat minder prettig. De klik die het maakte voelt heel goedkoop aan en klinkt ook ‘hard’.

Aansluitingen

Tot zover dan het scherm en invoer, hoe zit het qua aansluitingen? Normaal is het met kleinere laptops dat je wat poorten in moet leveren. Er zijn laptops waar enorm op de aansluitingen is bezuinigd, maar gelukkig is dat hier niet het geval.

Links vinden we een USB 3.1 Gen 1 Type C en Type A poort, met daarnaast een 3,5mm audio combo jack, knoppen om het volume aan te passen en de aan-uit knop.

Kijken we naar de rechterkant, dan zien we een Micro-SD kaart slot samen met nog een USB 3.1 Gen 1 Type-C poort. Voor een Chromebook is dit wat mij betreft voldoende.

In de C434T zit een dual-core Intel Core m3-8100Y, samen met 8GB RAM en 64GB eMMC opslag. Qua grafische kracht moet je het doen met de Intel UHD Graphics 615 en voor wifi heb je support tot dualband WiFi 5 (ac).

Mijn ervaring

Op een paar kleine dingen na lijkt deze laptop als een reguliere laptop die je koopt in de winkel. Maar dan is met Chrome OS. Toen ik deze laptop opgestuurd kreeg zat ik echt met mijn handen in het haar. Hoe test je een Chromebook? Benchmarks zijn leuk, maar het is een volledig ander platform. Kun je het dan wel vergelijken met andere laptops?
Ik heb besloten om de benchmarks achterwege te laten en te focussen op mijn gebruikerservaring van deze laptop. De afgelopen maanden heb ik deze laptop gebruikt als metgezel voor onderweg. Het gemis van speciale software begon wel te knagen. Video’s editen met Adobe Premiere Pro CC was voor mij hier niet mogelijk. Als alternatief kun je gebruik maken van Adobe Premiere Rush, al is deze wel enorm gelimiteerd. Foto’s bewerken kan weliswaar met de Adobe Lightroom Android App, maar gebruik normaal de Classic variant. En zo kwam ik er achter dat ik veel dingen toch niet kon doen met deze laptop.

Maar wat dan wel? Netflix en series kijken was geen enkel probleem, evenals het maken van documenten, presentaties en scripts voor video’s. Dit was in het begin enorm wennen. Een netwerkverbinding is wel nodig als je sommige programma’s wilt gaan gebruiken, maar je kunt ook apps gaan installeren via de Play Store voor offline gebruik. De eerste dag was een flinke uitdaging. Waar stonden de applicaties, instellingen en welke sneltoetsen zijn er? Het wennen duurde niet lang. Ik had een paar dagen nodig om het grootste deel van Chrome OS onder de knie te krijgen. Het was weliswaar niet een laptop die alles kon wat ik normaal doe, maar het kon wel de programma’s aan die ik het meeste gebruik. Echt zware dingen, zoals gamen en video’s editen, deed ik maar op mijn PC.

Hoe zit het dan met de accuduur? In het begin vertrouwde ik de claim van Asus niet. Asus beweerde namelijk dat je 10 uren met deze laptop kan werken. In het verleden nam ik deze claims met een flinke korrel zout. Overal waar ik naartoe ging nam ik de oplader mee, totdat bleek dat ik een dag door kon zonder op te laden. 10 uren is mij niet altijd gelukt, maar 8 tot 9,5 uur was geen enkel probleem. De oplader bleef voortaan thuis liggen.

Had ik toch de laptop willen opladen, dan kon dit met de meegeleverde USB-C oplader. Het maakt niet uit in welke USB-C poort je deze prikt. Zowel links als rechts kun je de adapter in de laptop steken.

Conclusie

Heeft de Asus Chromebook Flip C434T mij weten te overtuigen? De bouwkwaliteit en formaat maken het een fantastische laptop voor onderweg. Ook al is Chrome OS iets compleet anders dan Windows of Mac OS, er zijn voldoende alternatieven voor de programma’s die je normaal gebruikt.
Ik heb de Chromebook C434T met plezier gebruikt. Het is altijd spannend om iets te leren wat compleet nieuw is. Maar Chrome OS is wel heel gebruiksvriendelijk, al zul je een paar features wel moeten gaan missen die in je favoriete besturingssysteem er wel in zitten.
En dan die prijs… €600 is niet niks. Normale Chromebooks zijn een flinke klap goedkoper. Waar komt die prijs vandaan? Het gekozen materiaal is wat duurder dan plastic en ook is het scherm wat luxer dan wat je mag verwachten in Chromebooks. Vergeet ook de 64GB aan opslag niet en de CPU die het allemaal net wat vloeiender maakt. Voor €600 krijg je niet zo snel een laptop met deze bouwkwaliteit en componenten. En vergeet dan ook die accuduur niet!


Even alles op een rijtje gezet. Focus je veel op het maken van documenten, bekijken van films en series en is een lange accuduur en een premium bouwkwaliteit een must? Dan zit je met de C434T zeker goed. Ben je enorm gehecht aan een ander besturingssysteem en durf je de overstap niet te maken? Dan kun je beter verder kijken. Maar omdat steeds meer zaken in een webbrowser uitgevoerd kunnen worden kan ik Chrome OS in combinatie met de C434T zeker aanraden!

 

Wil je deze laptop aanschaffen?

BCC: https://bit.ly/2MEZVQz