OnePlus 7T Pro Review

OnePlus heeft recent drie nieuwe telefoons aangekondigd. In de OnePlus 7T-lijn is de reguliere 7T te vinden, samen met de 7T Pro en de 7T Pro Mclaren editie. In dit geval kijken we naar de OnePlus 7T Pro. Een high-end telefoon voor een lagere prijs dan de meeste andere concurrenten die telefoons leveren met vergelijkbare specificaties. Maar weet de OnePlus 7T Pro mee te gaan in de lijn van telefoons?
OnePlus heeft recent drie nieuwe telefoons aangekondigd. In de OnePlus 7T-lijn is de reguliere 7T te vinden, samen met de 7T Pro en de 7T Pro Mclaren editie. In dit geval kijken we naar de OnePlus 7T Pro. Een high-end telefoon voor een lagere prijs dan de meeste andere concurrenten die telefoons leveren met vergelijkbare specificaties. Maar weet de OnePlus 7T Pro mee te gaan in de lijn van telefoons?

OnePlus heeft recent drie nieuwe telefoons aangekondigd. In de OnePlus 7T-lijn is de reguliere 7T te vinden, samen met de 7T Pro en de 7T Pro Mclaren editie. In dit geval kijken we naar de OnePlus 7T Pro. Een high-end telefoon voor een lagere prijs dan de meeste andere concurrenten die telefoons leveren met vergelijkbare specificaties. Maar weet de OnePlus 7T Pro mee te gaan in de lijn van telefoons?

Van dit product is ook een video online gekomen:

Unboxing 

De telefoon wordt geleverd in een grote rode verpakking. Met zwarte tekst vertelt OnePlus wat er in de doos zit. Mijn verwachtingen zijn hoog, ben heel benieuwd wat er in de verpakking zit!

Het openmaken gaat heel eenvoudig, snij de seal door en haal de deksel er af. In de verpakking vinden we naast de OnePlus 7T Pro ook een Warp Charge 30T-adapter, de welbekende rode USB-C kabel, eenbericht van CEO Pete Lau en een doorzichtige soft case hoesje.

Er is alleen een andere accessoire die ik hier moet missen. De USB-C naar 3,5mm audio adapter is niet aanwezig. Je kunt weliswaar headsets aansluiten via de USB-C poort met een aftermarket adapter, maar had toch liever gezien dat deze er bij zat.

Specificaties

De specificaties van de telefoon zijn als volgt:

Algemeen  
Besturingssysteem Android 10 (OxyGen OS 10)
Schermdiagonaal 6,67″
Resolutie 3120×1440
Schermtype 90Hz AMOLED
Schermvorm Gebogen randen
Processor
CPU/Soc Snapdragon 855 Plus
Aantal Cores 8x
Kloksnelheid 1,8GHz- 3GHz
Geheugen en opslag
Werkgeheugen 8GB LPDDRX
Opslagcapaciteit 256GB
Geheugenkaart Nee
Simkaart
Aantal sims 2
Simkaartslot 1 nano-SIM
Simkaartslot 2 Nano-sim
Verbindingen
Wifi 802.11a/b/g/n/ac (tot Wifi 6) 2,4/5GHz
Bluetooth 5.0
USB USB 2.0 type C
Audio-jack Nee
NFC Ja

 

Design

De OnePlus 7T is een prachtige telefoon. Hij lijkt sprekend op de 7 Pro, al is er een heel klein verschil waar ik zo op terug kom.

De voorkant is van glas gemaakt en wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 6. En dat is niet het enige. Standaard is er ook nog een screenprotector geplaatst. Het is leuk dat het er op zit, al merkte ik wel dat er na een paar weken gebruik al een luchtbel onder zat. Hoe dat kan? Geen idee. Maar hinderlijk was het wel.

De achterkant van de telefoon is ook gemaakt van glas, al is hier voor Corning Gorrila Glass 5 gekozen. Het glas gaat alleen niet door naar de rand van de telefoon. Daar zit een aluminium frame wat de boel bij elkaar houdt.

Aan de onderkant van de telefoon zijn twee microfoons geplaatst, een keer een USB-C poort en een speakergril. De dual-simtray is hier ook geplaatst.

Links van de telefoon vinden we de volumeknoppen en aan de rechterkant de aan/uit-knop met schuifje om het geluidsprofiel (stil/trillen/geluid) te selecteren. De plaatsingen van deze knoppen zijn goed. De knoppen zitten niet te hoog en de knoppen voelden ook stevig aan. Alleen dat schuifje is wel heel verslavend. Het schuift ontzettend soepel.

Kijken we dan ook nog naar de bovenkant, dan zien we hier de pop-up camera en nog een microfoon.

Scherm

Waar OnePlus enorm op focust met de de 7T-serie is het wel het scherm. Het scherm is voorzien van een 6,67” AMOLED scherm met een resolutie tot 3120 x 1440 pixels (aspect ratio 19,5:9). OnePlus heeft voor de 7T Pro-serie gekozen om geen waterdrop-uitsparing in het scherm te maken. Bij de OnePlus 7 is deze wel aanwezig.

Maar waar zit dan dat selling point voor OnePlus? Dat is de verversingssnelheid. OnePlus heeft geen ‘reguliere’ 60Hz-paneel geplaatst, maar een 90Hz-paneel. Dat merk je dan ook direct. Het scherm is een stuk vloeiender en voelt ook een heel stuk sneller aan. Het geeft een totaal andere kijk naar telefoons. Telefoons met 60Hz-schermen voelen gelijk een flink stuk trager aan. Ik hoop dat er meer fabrikanten gaan volgen en schermen gaat plaatsen met een verversingssnelheid boven de 60Hz.

Het AMOLED-scherm is ook een genot om naar te kijken. De kijkhoeken zijn goed op orde en kleur spat van het scherm af. Kijk je video’s in HDR, ook daarvoor heeft deze telefoon ondersteuning voor. De OnePlus 7T is geschikt voor HDR10+- en DCI-P3 content.

Audio

Geluid komt uit de speakers die boven en onder het scherm zitten. De speakers staan ingesteld in stereo-modus. Bedek je met je ene hand een speaker, dan hoor je het nog (al dan wel wat vervormd) door de andere speaker.

Ondersteuning voor Dolby Atmos is ook aanwezig. Je hebt de keuze uit vier verschillende profielen.

  • Dynamisch – Pas automatisch het geluid aan, afhankelijk van wat er wordt afgespeeld.
  • Film – Verbetert het geluid en geeft het meer een ‘surround-sound’ effect. Stemmen worden ook een stuk duidelijker
  • Muziek – Met deze preset wordt muziek voorzien van nog meer volume. Het geluid wordt wat meer ‘geboost’ en klinkt nog voller.
  • Geen – Alle geluidsverbeteringen worden uitgezet als je gebruik maakt van een headset of oortjes.

Ik heb op de 7T Pro mijn favoriete series, video’s en muziek afgespeeld. Het geluid klinkt kraakhelder. Sterk nog, het volume van mijn S9+ vond ik al goed, maar de 7T pro overtreft het.  Voeg daar dan ook het 90Hz paneel aan toe en je hebt een hele leuke mini-cinema ervaring.

Batterij en accuduur

De OnePlus 7T Pro is voorzien van een 4085 mAh accu. Vergeleken met zijn voorganger is dat een verschil van 85 mAh. Niet een heel groot verschil. Het grootste verschil zit ‘m juist in de oplader. Dit is dezelfde 30 watt adapter als bij de OnePlus 7-serie, maar OnePlus heeft het toch voor elkaar gekregen om de 7T-serie sneller op te laden dan de 7-serie.

Ik heb de 7T Pro gebruikt totdat de accu volledig leeg was. Oplader er in en een half uurtje wachten. De teller van het percentage bleef maar oplopen. Na een half uur was deze voor 62% opgeladen. Geen slechte score. Voor volledig opladen (0-100%) had ik 71 minuten nodig. Heb je een accu die bijna leeg is en je wilt deze snel opladen, dan is Warp Charge 30T een uitkomst.

Draadloos opladen moet je dan wel weer missen. Bekabeld opladen is weliswaar sneller, maar steeds meer producten ondersteunen draadloos opladen. Een dock wat je op je bureau hebt staan, carkit van je auto of oplader op je nachtkastje. Er zijn opties genoeg. Voor draadloos opladen heb je een glazen achterkant nodig, en laat dat aanwezig zijn op de 7T Pro. Vermoedelijk is dit om kosten te besparen, al blijf ik hopen dat deze functie alsnog later komt.

De afgelopen tijd heb ik zoveel mogelijk activiteiten met deze telefoon gedaan. Van continu 4k60 video’s opnemen, tot video’s kijken en social media gebruiken. Wat games heb ik er ook op gespeeld. Je moet wat te doen hebben in het vliegtuig, toch? De accuduur was hier goed op orde mee. Ik kon de 7T Pro een dag vol gebruiken. Dit was van 7 uur ’s ochtends tot middernacht. En dan had ik zelfs nog wat juice in de accu over. Het is mij nog niet gelukt om de 7T Pro overdag leeg te krijgen, zonder dat ik vergeet opnieuw op te laden.

Camera

De OnePlus 7T Pro heeft drie camera’s aan de achterkant en een camera aan de voorkant. Eerst maar eens de camera’s die achterop zitten. De primaire camera is een 48MP f/1.6-camera. Voor de grotere hoeken is een 16MP f/2.2-camera geplaatst. Als zoomcamera is hier een 8MP f/2.4 camera geplaatst.

De camera’s zitten niet in de telefoon verzonken. De cameramodule is met een millimeter hoger dan de behuizing. Gebruik je het meegeleverde hoesje, dan zul je dit verschil niet merken. Maar gebruik je deze niet, dan zal de telefoon niet plat op tafel gaan liggen.

De cameramodule lijkt sprekend op die van de 7 Pro, het enige grote verschil is dat de lasermodule links van de camera’s is geplaatst. Dit is gedaan om te voorkomen dat de groothoeklens in de weg gaat zitten.

Camera-app

Het maken van een foto is niet moeilijk. Open de camera-app, richt op het onderwerp, maak de foto. Klaar. Als ik deze twee zinnen gebruik om de app te moeten beschrijven, dan zijn we heel snel klaar. Wil je wat meer uit de app halen, dan is dit vrij overzichtelijk.

Standaard wordt de app geopend in ‘foto’-modus met de hoofdcamera. In de bovenste balk zijn vier iconen te vinden. Het eerste icoontje is voor de zelfontspanner, met daarnaast de verhouding van de foto, flitser en de macro-modus.

In het previewvenster zie je (afhankelijk van de modus) drie iconen. Het linkericoontje met drie bomen staat voor de groothoeklens. De optie in met midden (1x) staat voor de reguliere lens. Tik je op het derde icoontje met een grote boom, dan kies je voor de zoom-lens. Met de OnePlus 7T is dit 2x terwijl de 7T Pro 3x zoom heeft.

In de videomodus zie je geen vier iconen, maar drie iconen in de bovenste balk. Het linkericoon geeft aan in welke resolutie je wilt filmen, met daarnaast de flitser en knop voor ‘Super Stable’-modus. In deze modus wordt de video beperkt tot 1080p, maar wordt het enorm gestabiliseerd.

Wil je gebruik maken van een andere modus, veeg dan door de verschillende modi heen. Zie je jouw optie er niet tussen staan? Veeg dan van beneden naar boven. Hier zie je dan alle modi die deze telefoon te bieden heeft. De telefoon is voorzien van de modi ‘Video’, ‘Foto’, Portret’, ‘Nachtscène’, ‘Pro’, ‘Slow motion’, ‘Panorama’ en ‘Time-lapse. Modi met leuke effecten moet je hier missen. OnePlus focust zich puur op de functionaliteit van de camera. Geen verkeerde keus. Voor al die andere effecten heb je meer dan voldoende alternatieve apps.

Fotokwaliteit

Is er voldoende licht, dan weet de OnePlus 7T Pro mooie foto’s te maken. De foto’s zijn scherp en in de meeste omgevingen weet de telefoon geslaagde foto’s te maken. Kleuren zien er mooi uit en het dynamisch bereik is ook in orde. Ook als je gebruik maakt van de andere lenzen zie je eigenlijk geen verschil.

Op het moment dat het donkerder begint te worden, dan hebben de camera’s wat meer moeite. De lenzen vangen wat minder licht op en de camera stelt een lagere sluitertijd in. Staat de telefoon op een statief, dan zijn de foto’s acceptabel. Eigenlijk wil je niet in de nacht aan de slag gaan met deze camera. Wel kun je gebruik maken van de nightscape-modus. In deze modus worden er verschillende foto’s gemaakt en over elkaar heen gelegd. Je ziet het verschil in helderheid, maar soms worden gedeeltes in foto behoorlijk overdreven belicht. Wel is het een verschil ten op zichte van zijn voorgangers. Het is nog niet de beste functie night-mode die ik heb gezien, maar OnePlus maakt er wel stappen mee vooruit.

Videokwaliteit

De hoofdcamera aan de achterkant maakt video’s met een resolutie tot 2160p60. Wil je gebruik maken van de andere lenzen, dan dien je wel te moeten switchen naar 1080p30. Wel is het mogelijk om tijdens het filmen met een druk op de knop 2x te zoomen. Dit is alleen het geval als je filmt op 1080p60, 2160p30 en 2160p60. Kies je voor een andere modus, dan is het mogelijk om te switchen naar 3x zoom. Video’s kunnen opgeslagen worden in h.264- of in h.265-formaat.

De OnePlus 7T Pro is voorzien van EIS (Electronic Image Stabilisation). Onder de 30-fps video-modi wordt het beeld een stuk stabieler gemaakt. Beweegt het beeld dan nog steeds te veel? Dan kun je kiezen voor de Super Stable-modus. Je bent dan wel gelimiteerd op 1080p30, maar het beeld is ontzettend stabiel. Dit komt door de groothoeklens.

Stabilisatie onder 60fps is ook aanwezig, alleen is hier dan optische beeldstabilisatie aanwezig.

Een andere leuke functie met deze camera is de mogelijkheid om in slow motion te filmen. Je kunt 1080p video filmen met 240fps en 720p op 960fps. Het is een hele leuke toevoeging. Tijdens mijn trip door Marrakech heb ik flink op slow-motion gefilmd. Al gaat mijn eigen voorkeur hier dan wel naar de 1080p240-modus. Het beeld ziet er een stuk scherper uit en het slow-mo effect is ook hier ontzettend tof.

Onder situaties met weinig licht heeft de OnePlus 7T Pro wat moeite. Het beeld ruist weliswaar minder, maar het beeld is in het algemeen net een stuk donkerder. Heb je voldoende licht, dan is het beeld ontzettend scherp. En niet alleen het beeld is op orde. Ook het geluid is van hoge kwaliteit. Voor filmen is de 7T Pro een hele interessante keus.

 

Software

Een telefoon zonder besturingssysteem kan gebruikt worden als baksteen. Dat is niet de bedoeling. Op deze telefoon is standaard Oxygen OS 10 geïnstalleerd. Dit besturingssysteem is gebaseerd op Android 10. Out-of-the-box gelijk de nieuwste versie van Android!

Oxygen OS voegt een paar kleine extraatjes toe aan Android, zonder dat het ‘te veel’ wordt. Het stock Android-gevoel is nog steeds aanwezig.

Tijdens het instellen van de telefoon kreeg ik de vraag of ik gebruik wilde maken van de veegbewegingen of van de klassieke knoppen op de balk onder het scherm. Ik ben een liefhebber van de standaardbalk, dus heb deze dan ook aangezet. Ben je liefhebber van de gebaren, dan zit er weinig verschil ten opzichte van andere telefoons:

  • Swipe omhoog vanaf de onderkant om terug naar het home-scherm te gaan.
  • Swipe omhoog vanaf de onderkant en hou het vast om het overzicht van recente apps te openen.
  • Swipe naar de linker- of rechterrand van het scherm om terug te gaan.

 

Ook kreeg ik bij het instellen van de telefoon de vraag hoe ik deze wil ontgrendelen. Qua biometrie kun je kiezen voor ontgrendelen met gezichtsherkenning of met de vingerafdruksensor. Gezichtsherkenning maakt hier geen gebruik van speciale scanners. Het is een stuk onveiliger dan op andere telefoons (zoals de iPhone X(S) en 11-serie). Welk un je kiezen voor ontgrendelen met je vingerafdruksensor. Deze zit in het scherm verwerkt. Het instellen duurt even, maar je vinger wordt wel heel snel herkend. De sensor is behoorlijk snel. Sterker nog, het is een van de snelste in-screen vingerafdruksensors die ik tot nu toe heb gezien!

OxygenOS voelt allesbehalve langzaam aan. Door het 90Hz panel is het ontzettend vloeiend en was de telefoon ontzettend fijn in gebruik. De schil voelde ook niet zwaar aan.

Je kunt Oxygen OS helemaal naar wens aanpassen. In een special gedeelte kun je thema’s selecteren. In dit gedeelte kun je het volgende instellen: de iconen, icoonvormen, systeempictogrammen, achtergrond en kleurmodus.

Een van mijn favoriete functies op deze telefoon is wel de Zen-modus. Soms wil je gewoon je telefoon even aan de kant leggen, maar ben je bang om dingen te missen. De Zen-modus helpt je een handje. Voor 20 minuten tot een uur is het niet mogelijk om de telefoon te gebruiken. De enige functies die werken is de camera en het bellen naar noodnummers. Voor de rest kun je er eigenlijk niets mee. Notificaties worden niet weergegeven en de telefoon staat op stil. Herstarten van je telefoon helpt ook niet. Je blijft ‘gelocked’ in de Zen-modus. In het begin was dit echt even wennen. Ik schrok er van hoe vaak ik mijn telefoon in minder dan 20 minuten had geopend, maar uiteindelijk is het toch wel een verademing. Mijn Fear of Missingn Out is een stuk minder geworden.

Een andere functie die goed van pas is gekomen is toch wel die Screen Recorder. Alles wat er op het scherm wordt weergegeven wordt opgenomen. Je kunt het geluid van je telefoon gebruiken, van de microfoon of allebei.

Benchmarks

Conclusie

Zetten we dit alles op een rijtje, dan heeft OnePlus met de 7T Pro weer een leuke telefoon weten uit te brengen. Naast vertrouwde en bekende elementen van de 7 Pro zijn de nieuwe toevoegingen zeker welkom.

Qua uiterlijk is het geen kleine telefoon. Sommige eindgebruikers zullen de telefoon te groot gaan vinden. Ben je op zoek naar een grote telefoon, dan zit je met de 7T Pro aan het juiste adres. Zoek je een telefoon die je makkelijk met een hand kan besturen, dan is deze te groot voor je. Houd er ook rekening mee dat de 7T Pro geen lichte telefoon is. Je voelt ook echt dat je een telefoon vast hebt.

Het scherm van de 7T Pro heeft mij weten te overtuigen. 90Hz is vloeiend en maakt de telefoon ontzettend prettig en fijn in gebruik. Samen met OxygenOS voelt de telefoon heel snappy aan. Het 1440p OLED panel geeft net wat betere kijkervaringen dan een LCD-paneel van telefoons met ongeveer dezelfde prijs.

De camera weet met voldoende licht prima plaatjes te maken. De macro-mode is ook heel erg tof. Jammer dat het in situaties met weinig licht alsnog tegen weet te vallen. Dit is ook het geval met video’s. Hoe meer licht, hoe beter de foto’s en video’s.

Het opladen van de telefoon gaat met Warp Charge 30T ook ontzettend snel. Is je accu leeg en je wilt deze snel bijvullen, dan is dit zo gedaan.

Onder de streep is de 7T Pro wel mijn favoriete telefoon van het jaar. Het is weliswaar niet de beste, maar het prijskaartje van €759 maakt het een stuk acceptabeler. Zeker als je ook kijkt dat andere high-end telefoons met vergelijkbare specs van concurrenten een hogere prijs hebben. Het is misschien niet de ‘flagship killer’ van dit jaar, maar is wel een telefoon die je serieus moet overwegen als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon.