Nest Hello Review

Misschien ken je dit wel: Je verwacht een pakketje en je bent de hele dag al aan het wachten tot de bezorger voor de deur komt. Het is al later op de dag en je gaat heel even de deur uit. Na een paar minuten kom je terug en zie je het beruchte briefje in de brievenbus. Vol ergernis smijt je dat papiertje weg en baalt dat je voor niets bent thuis gebleven. Hoe kun je dan op afstand alsnog in de gaten houden wat er voor je deur gebeurt? Dat kan met een slimme deurbel. In dit geval hebben we hier te maken met de Nest Hello. De afgelopen tijd hebben we deze kunnen uitproberen. Is dit product iets voor jou?

Wat is een slimme deurbel?

Een slimme deurbel kan gebruikt worden in zogenoemde ‘smart homes’. In plaats van een simpele knop die de gong laat af gaan, wordt er (met de Nest Hello) een melding verstuurd naar je iPhone of Android-telefoon als er iemand voor de deur staat en aanbelt. In het geval met de Nest Hello kun je op je telefoon live zien wie er voor de deur staat en daarop gaan antwoorden. Stel, je bent op het werk of op vakantie, dan kun je alsnog zien wie er voor de deur staat.

Specificaties

De Nest Hello heeft de volgende specificaties:

 • Afmetingen: 11,7 x 4,3 x 2,6cm (hoogte x breedte x diepte)
 • Gewicht: 122 gram
 • Stroom vereisten: 16v AC-24V AC; vereist een 10VA beltrafo en bekabelde deurbel
 • Camera: 3-megapixel 2K-kleurensensor van 1/3” met 8x digitale zoom
 • Video: 1600×1200 (30fps), H.264, HDR
 • Kleur: Zwart en wit
 • Gezichtsveld: 160° diagonaal
 • Audio: Luidspreker en microfoon
 • Verlichting: RGB-lichtring en statuslampje
 • Sensor: Omgevingslicht
 • Nachtzicht: Infrarood-leds van 850mm
 • Temperatuurbereik: –15 °C tot 40 °C
 • Weerbestendigheid: IPx4-classificatie
 • Beveiliging: 128-bits AES TLS/SSL
 • Connectiviteit: 802.11b/g/n (2,4GHz), Bluetooth Low Energy

Design

De deurbel komt naast of op je deur te hangen. Dan mag je wel de verwachting hebben dat de deurbel representatief is. De Nest Hello is strak vormgegeven. Een witte behuizing met een zwarte voorplaat. Geen grote kast, maar een compacte deurbel. Aan de bovenkant is de camera geplaatst met daaronder een grote knop om mee aan te bellen. Qua vormgeving is dit een deurbel die bij een hoop deuren zal passen.

Een ander groot voordeel van de Nest Hello is dat hij ook wat smaller is dan andere slimme deurbellen. Sommige woningen hebben de deurbel op de kozijn van de deur zitten. Het is dan wel zo handig als de deurbel daar ook op past.

Wat zit er in de doos?

Het openen van de doos is heel eenvoudig. Haal het folie van de verpakking en verbreek de seal. Haal het deksel er dan af om de doos te openen.

Als eerst kom je de Nest Hello tegen. Deze zit weliswaar los in de doos, maar kan eigenlijk geen kant op. De Nest Hello zit diep verzonken in de verpakking. Haal je de deurbel en zijn verpakkingsmateriaal er uit, dan vind je een envelop met een raamsticker, quick start guide en een informatieboekje. Daaronder is het installatiemateriaal aanwezig.

 

Installatie

Het installeren van de Nest Hello was bij mij wat gepriegel. Ik kon gebruik maken van de bedrading die al was geplaatst voor de huidige deurbel, maar in de meterkast moest het een en ander nog gebeuren. Mijn beltrafo was niet krachtig genoeg. Voor de Nest Hello is een 24v transformator nodig. Dat is een aankoop van ongeveer €25 wat er bij komt, exclusief installatiekosten. Je kunt hiervoor een elektriciën inschakelen of een monteur van Nest. Een voordeel is dat de Nest Hello constant stroom krijgt. Er is geen sprake van een accu of batterijen. Al is het ook belangrijk om voldoende Wifi-bereik bij je voordeur te hebben. Een uploadsnelheid van 2mbps is het absoluut minimum.

Is het klaar in de meterkast? Dan kun je het installatieplaatje vastschroeven op de gewenste plek. Wil je het gedraaid hebben, dan is dat ook mogelijk. Er is een wig meegeleverd die de deurbel 15 graden naar links of rechts helt.

Hangt de deurbel? Dan kun je gebruik maken van de Nest-app om de deurbel in te stellen. De app kun je downloaden voor je Android of iOS-device. Installeren, QR-code scannen, instellen en een naam geven. Mocht je er niet uit komen met de installatie van de deurbel, dan kun je gebruik maken van de installatie-instructies. Het lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het wordt stap voor stap uitgelegd. Het was voor mij een koud kunstje om dit te installeren, maar neem er wel de tijd voor. Afraffelen is zonde.

Na installatie wordt een test gedaan. Hoor je de bel? Dan is de installatie klaar en kun je de deurbel gaan gebruiken. Zo niet, dan wordt stap voor stap uitgelegd wat je kunt controleren om het probleem op te lossen.

Gebruik

De deurbel hangt, de installatie is klaar. Tijd om de deurbel uit te proberen. Bij het openen van de nest-app is gelijk een livebeeld zichtbaar. Tik je het beeld, dan krijg je een timeline te zien en kun je ook luisteren wat er is gebeurd. Heb je een Nest Protect abonnement genomen, dan zie je gebeurtenissen die in de afgelopen periode plaats hebben gevonden. Hoe lang die periode is, is afhankelijk van het abonnement wat je hebt genomen.

App

Staat er iemand voor de deur, dan krijg je een melding op je telefoon. Het duurt bij mij gemiddeld 3 seconden voordat er een melding op mijn telefoon verschijnt. Samen met een screenshot is in een oogopslag te zien of het gewenst bezoek is of niet. Open je de melding, dan zie je het beeld een stuk beter. Je kunt de aanbeller negeren, praten of een standaardreactie gebruiken.Ik heb veel gebruik gemaakt van de standaardreacties voor de pakketbezorgers (‘we komen er aan’ / ‘zet maar neer’).

Het instellen van de camera is ook een fluitje van een cent. Rechtsboven in het scherm is er een knop aanwezig voor de instellingen. Onder deze instellingen kun je de camera uitzetten, de aangesloten gong aan- of uitzetten, tijdschema’s instellen wanneer de camera aan staat, de kwaliteit van de camera aanpassen en ook de microfoon in- of uitschakelen. Qua opties is het enorm uitgebreid. Een van de functies die ik gelijk gebruikte was het instellen van de activiteitenzones. Je kunt op het beeld een markering plaatsen en aangeven of je bij beweging of geluid een melding krijgt.

Camera

De camerakwaliteit is niet te vergelijken met een ‘goedkoop zwarte markt-dingetje’. De beeldkwaliteit is zeer goed op orde. De keuze voor een 4:3 ratio is ook een logische keus. Met een 16:9 verhouding zie je minder beeld in de hoogte. Staat er iemand voor de deur die behoorlijk lang is, dan zul je met de 16:9 verhouding hem/haar/hen minder snel kunnen herkennen. Maak je daar een 9:16 ratio van, dan zie je weer minder wat er in de breedte staat. De keus voor 4:3 is dan een stuk beter. Ook met de 160 graden kijkhoek heb je nog meer ‘beeldinfo’ om te bepalen wat er op je stoep staat.

 

Is het nacht, ook dan weet de camera mij niet teleur te stellen. Het beeld is gedetailleerd en laat een duidelijk contrast zien. Ongewenste bezoekers zijn goed in beeld.

Wat dan wel weer een nadeel is, is de kwaliteit van de audio. De microfoon is heel gevoelig voor wind. Je kunt wel gesprekken voeren, maar houd rekening met wat geblaas van de wind.

Abonnement

Wil je het maximale uit je deurbel halen, dan is het nodig om een abonnement te nemen. Bij aankoop van de Nest Hello krijg je 30 dagen gratis toegang tot het basisabonnement (ter waarde van €5 per maand). Heb je hier geen interesse in, dan kun je de deurbel gebruiken als ‘reguliere’ slimme deurbel. Via de app kun je dan nog wel zien wie er voor de deurbel staat, maar een flink aantal functies zul je dan wel moeten missen. Je kunt niet terug kijken van opnames wanneer er iemand aangebeld heeft of wanneer beweging is gedetecteerd. Ook de functie voor gezichtsherkenning wordt uitgeschakeld. Wel krijg je een foto te zien als er beweging is gedetecteerd.

Het goedkoopste Nest Aware abonnement is €50 per jaar (of €5 per maand). Je krijgt dan nauwkeurigere meldingen (huisdier, persoon, auto), persoon-gezien meldingen of bekend-gezicht meldingen, het toepassen van activiteitszones en videogeschiedenis (bewakingscamera-functie).

Je moet je wel afvragen of je hier €50+ per jaar hier aan uit wilt geven. En dan heb je met het goedkoopste abonnement de optie om maximaal 5 dagen terug te krijgen. Wil je 30 dagen terug kijken, dan ben je maar liefst €300+ kwijt voor een abonnement. Dit vind ik een flinke smak geld. Mijn trial-periode is nu afgelopen, maar vind deze functies dit bedrag niet waard.

Integratie

Een slimme deurbel koop je niet zomaar. Je kunt de Nest Hello zonder al te veel moeite koppelen aan de meeste smart home-omgevingen. Thuis maak ik gebruik van het Google Home-ecosysteem. Nest is tegenwoordig een onderdeel van Google, dus de integratie met Google Home is geen enkel probleem. Op mijn werkkamer heb ik een Google Nest Hub staan. Wordt er aangebeld, dan verschijnt het beeld op dat scherm.

Nest Hello is ook geschikt voor Amazon Alexa, al zul je dan wel een smart display van Amazon moeten nemen (Echo Show/Echo Spot) of een Fire TV/Fire Stick. Via deze devices kan de live beelden gestreamd worden.

Een ander groot voordeel van de Nest Hello is de ondersteuning voor IFTTT. Je kunt triggers aanmaken zodra er aangebeld wordt. Wil je dat je lampen knipperen als er wordt aangebeld (handig voor slechthorenden), dan is dat instelbaar. Ik merkte geen problemen met de integratie van de Nest Hello in combinatie met Google Home. Thuis maak ik geen gebruik van Amazon Alelxa of een ander ‘smart home’-systeem. Ervaringen met andere systemen heb ik in dit geval helaas niet.

Privacy

De deurbel is geïnstalleerd, het beeld is zichtbaar en als je een abonnement hebt worden de opnames ook gestart. Kun je nu neerploffen op de bank en er niet meer naar omkijken? Wacht dan nog heel even. De camera van de deurbel staat namelijk 24 uur per dag aan. De videobeelden worden naar de cloud verstuurd en daar opgeslagen. Als je de deurbel naar de straat gericht hebt, heb je ook te maken met extra privacyregels.

Hoe zit het dan precies? Ik heb gebeld met de Autoriteit Persoonsgegevens en zij gaven het volgende aan:

“Gebruik je een camera voor persoonlijk, huislijk gebruik, dan is er geen probleem. Als je opnames maakt om te bepalen of je de deur open doet of niet, dan is dit toegestaan. Maar de openbare weg continu filmen mag dan weer niet. Heb je een oprit voor de deur waardoor je de openbare weg vanaf het camerastandpunt niet ziet, dan is dit geen probleem. Wil je jouw persoonlijke bezittingen, zoals je auto of spullen in de tuin bewaken, dan is dit toegestaan. Echter moet dan het beeld zo ingesteld worden dat de rest van de weg niet wordt gefilmd. Je bent ook verplicht om aan te geven dat er wordt gefilmd. Dit kan met een bordje of met een sticker.”

Je zult altijd je uiterste best moeten doen om bij het ophangen van zo’n camera zo min mogelijk de privacy van je buren en andere te schenden.

Conclusie

Op de markt van slimme deurbellen heb je een hoop opties. Van goedkope ‘aliexpress’-modellen tot de luxere varianten. De Nest Hello positioneert zich in de laatste categorie. De installatie is wel even een gepriegel en je hebt een geschikte beltrafo nodig in je meterkast (24V). Eenmaal geïnstalleerd is het een fijne deurbel die goed toepasbaar is in de meeste smarthome-omgevingen. Je betaalt een flinke smak geld voor deze deurbel. Dat ik extra spullen had moeten aanschaffen om de deurbel te kunnen gebruiken is wel even flink balen.

Ondanks dat is de kwaliteit van het beeld goed op orde. De kijkhoek is met 160 graden ontzettend hoog. Is het donker, ook dan kun je nog identificeren wie er voor de deur staat. De smallere vormgeving is ook een welkome toevoeging.

Wat dan wel een doorn in mijn oog is: Die absurd hoge abonnementsprijzen. Minimaal €50 per jaar betalen voor alle functies die een deurbel heeft vind ik een smak geld. Ook al is deze optie optioneel, ik had liever gezien dat je voor dit bedrag dan 30 dagen terug kan kijken, in plaats van 5.

De Nest Hello heeft de looks en weet uit te blinken op video, maar als je niet het dure abonnement neemt haal je niet het maximale uit deze deurbel en kun je beter bezuinigen op een alternatief.

 

Prijs en beschikbaarheid

De Nest Hello is te koop voor €279 bij Coolblue. In sommige gevallen heb je een nieuwe beltrafo nodig. Deze kun je aanschaffen voor €35.