Vooraanzicht

Teufel Cinebar One review

Soundbars staan er om bekend om behoorlijk breed te zijn. Gigantische balken die onder de TV wordt geplaatst. Echter heeft het Duitse Teufel andere plannen en doet het heel anders. De Teufel Cinebar One is een van de kleinste soundbars die ik tot nu toe heb gezien. Weet deze mini soundbar mij te overtuigen?

Van dit product hebben we ook een video gemaakt. Deze kun je hier vinden:

Uiterlijk

De Cinebar One is slechts 11,5 cm diep, 6,8 cm hoog en 35 cm breed. Waar goedkopere soundbars vrij kwetsbaar aan kunnen voelen, is dat hier bij de Cinebar One niet het geval. De behuizing is gemaakt van kunststof en voelt degelijk aan. In de soundbar vinden we vier 50-milimeter speakers. Als je goed kijkt zie je ook de ronde ringen die deze speakers heeft. Teufel heeft zo toch nog wat van zijn eigen huisstijl hierin weten te proppen.

Checken we de achterkant, dan zien we hier verschillende aansluitingen. Links vinden we een HDMI-poort, geschikt voor TV’s die HDMI ARC ondersteuning hebben. Daarnaast een optische ingang, een sub-pairing knop als je een geschikte subwoofer mee hebt besteld, 3,5 mm-audiojack, een USB-poort om deze aan te sluiten op je PC en uiteraard ook de stroomingang.

Deze Cinebar One heeft ook ondersteuning voor Dolby Audio en Qualcomm® aptX HD Audio.

De afstandsbediening is gemaakt van plastic. Met de grote ronde grijze knop is het mogelijk om de bass en volume mee aan te passen. De vier knoppen daaronder laten je kiezen wat de audiobron is. Helemaal aan de onderkant vind je speciale preset-knoppen. Gebaseerd op de content kun je met deze opties de ‘beste’ geluidservaring selecteren.

De speaker in gebruik

Het aansluiten van de Teufel Cinebar One is ontzettend eenvoudig. Ik heb mijn TV verbonden met een optische kabel. Daarna de stroomkabel in de soundbar prikken en je kunt de speaker gaan gebruiken, Al moest ik in mijn TV nog wel de instelling aanpassen om gebruik te maken van de soundbar in plaats van de ingebouwde TV-speakers.

Zodra de Cinebar One spanning heeft, zie je een rode led aan de voorkant. Deze led geeft aan met welke ingang het geluid wordt afgespeeld. HDMI is wit, Aux is groen, Optical is paars en Bluetooth is blauw. Staat de soundbar in stand-by, dan is het ledje aan de voorkant rood.

Geluidsproductie

Hoe leuk een soundbar er ook uit ziet, je koopt zo’n ding voor het geluid. Ik heb de laatste tijd veel verschillende series en films hiermee bekeken. Van Game of Thrones tot The Big Bang Theory (Bazinga!). Het geluid klinkt een stuk beter dan de standaardspeakers in mijn TV. De lage tonen zijn aanwezig. Bij de intro van Game Of Thrones was duidelijk te horen waar de bass is, maar dan moest ik deze wel vol open gooien. Hoge- en middentonen worden wel goed vertegenwoordigd.

Zet ik een radiostream aan, dan merkte ik wel verschil. De voice-over kon ik niet altijd goed verstaan en de muziek stond harder dan de stem. Om te controleren of dit op meerdere stations en podcasts is heb ik er een groot aantal beluisterd, maar ik bleef dit horen. Pas op het moment dat ik de ‘voice’ optie koos op de afstandsbediening was het flink verbeterd, totdat de muziek weer begon te spelen. Het liefst zie ik hier dan ook een auto adjustment mogelijkheid in.

Een andere optie die deze soundbar heeft is de stereo widening functie. Deze techniek moet er voor zorgen dat het lijkt alsof de twee speakers aan de voorkant verder van elkaar staan. En dat hoor je! Het klinkt veel ruimtelijker dan wanneer dit niet aan staat. Houd er wel rekening mee dat het geluid wel iets aangepast om hieraan te voldoen. In sommige series viel er wel wat geluidslagen weg. Het is een verbetering ten opzichte van de virtual surround sound ervaring, maar twee fysieke speakers neerzetten is wel een stuk beter.

Het volume van deze soundbar gaat ver voorbij mijn comfort zone. De Cinebar kan ontzettend hard geluid produceren, zonder enige vervorming. Tijdens het testen was ik dan ook blij dat mijn buren even buiten de deur waren.

Aansluiten op je PC

De Cinebar One kun je ook aansluiten op je PC. Door middel van een Micro USB-kabel is dit mogelijk. Zet de soundbar onder of boven je scherm, sluit het aan met een Micro-USB kabel en stroomkabel en je bent klaar.  De speaker is plug en play, drivers worden automatisch geïnstalleerd. Voordat je de speaker kan gebruiken moet je deze nog wel aanzetten met de afstandsbediening. Ik had liever gezien dat deze vanzelf aangaat op het moment dat er geluid wordt doorgestuurd, of dat er een klein knopje op de speaker is om deze aan te zetten.

Het geluid in games is goed. Het geluid klinkt vol en is ook hier ontzettend helder. Al raad ik wel aan om shooters te spelen met een headset. Je kunt de tegenstander dan een stuk beter lokaliseren dan met een soundbar.

Conclusie

Vanaf het begin dat je Teufel Cinebar One uitpakt voelt deze goed en degelijk aan. En dat wordt nog sterker zodra alles is aangesloten. Mijn verwachtingen waren overtroffen en het geluid uit zo’n compacte soundbar is waanzinnig. Wel jammer dat het qua bass wat tegenvalt. Met de Cinebar One+ wordt er wel een losse subwoofer meegeleverd, maar deze hebben we voor nu moeten missen.

Al met al weet de Cinebar One mij een positieve indruk achter te laten. Ook al is het geen perfect product, ik zou niet snel weer terug willen gaan naar de standaardspeakers van mijn TV.  Voor het bedrag van 199 euro is de Cinebar One een hele leuke manier om beter geluid in de woonkamer te krijgen. Maar wil je echt meer uit de lage tonen halen, dan is de subwoofer een must.

Bestel de Teufel Cinebar One hier