10 manieren om jouw PC sneller te maken

Niets is zo irritant als je computer die langzaam werkt. Er zijn een hoop manieren om deze wat sneller te maken. Je kunt een nieuwe SSD of extra geheugen plaatsen om je PC net wat meer ademruimte te geven. Maar is dat wel nodig? Misschien is het helemaal niet nodig om je portemonnee open te trekken. We hebben hier tien verschillende (en gratis) tips die je kunt uitvoeren om je PC. De tips genoemd in dit artikel zijn gericht op Windows 10, maar je kunt een aantal tips ook uitvoeren in Windows 7 of Windows 8.1.

1. Herstart je PC

Misschien klinkt dit vreemd, maar een herstart van je PC kan enorm veel problemen verhelpen. Sommige PC’s staan dagenlang aan. Ook al zet Windows 10 normaliter het scherm automatisch in stand-by modus, de PC met programma’s blijft dan wel aan staan. Na verloop van tijd zal dit ook de prestaties beïnvloeden en je PC langzamer maken.

Dit kun je eenvoudig verhelpen door de PC na gebruik af te sluiten. Dit kan via de Windows-knop op de taakbalk. Klik op de Aan/Uit knop en kies voor ‘afsluiten’. Soms is het ook beter om voor de optie ‘opnieuw opstarten’ te kiezen. Let er dan wel op dat je alles opgeslagen hebt. Niets is zo vervelend als je een verslag hebt getypt en dat je het niet hebt opgeslagen…

 

2. Verander van energieschema

Je kunt in Windows 10 zelf aanpassen hoe jouw PC met energie om moet gaan. Kies je voor het energieschema Energiebesparing, dan is niet alleen het energieverbruik lager, maar ook de prestaties zullen flink naar beneden worden geschroefd.

Maak je gebruik van een laptop, klik op de taakbalk dan met de linkermuisknop op het batterij-icoontje. Zie je deze niet? Klik dan op het pijltje die naar boven wijst. Er verschijnt een schuifje in beeld. Zet je het schuifje helemaal links, dan zal je laptop langzamer (maar zuiniger) gaan werken. Schuif je het schuifje naar rechts, dan zal je laptop sneller werken, al gaat het wel ten koste van je accuduur.

Maak je gebruik van een desktop, dan zit het schuifje op een iets andere plek. Dit kun je aanpassen door in Instellingen naar Systeem te gaan. Klik dan op de optie Energie. Zet hier dan het schijfje helemaal naar rechts om de maximale prestaties uit je PC te halen. Heb je een laptop, dan kun je deze instelling ook hier vinden.

 

3. Zet Search Indexing uit

In de achtergrond is Windows 10 standaard druk bezig met het indexeren van je bestanden. Elke locatie, elke naam, elke extensie, alles wordt in een speciale index opgeslagen. Een voordeel hiervan is dat het zoeken naar bestanden ontzettend snel gaat, maar bestanden die er nog niet in staan moeten dan nog wel geïndexeerd worden. Dit indexeren heeft niet alleen een impact op je prestaties, maar ook op de schrijf en leesacties van je opslagmedia.

Je kunt dit indexeren volledig uitschakelen. Typ in de Windows 10-zoekbalk services.msc en druk op Enter. In het venster wat verschijnt ga je op zoek naar de naam Windows Search. Klik daar met de rechtermuisknop op en klik op Eigenschappen.

Klik in het nieuwe venster op de Stop-knop. Geeft het een paar seconden en de service wordt stopgezet.

We zijn er nog niet. Kies bij Opstarttype voor de optie Uitgeschakeld. De service zal dan standaard niet meer opgestart kunnen worden.

Druk een aantal keer op Ok en herstart je PC. Je zal wel merken dat het zoeken naar bestanden een stuk langzamer gaat, maar in het algemeen zal je PC wel wat sneller aanvoelen.

 

4. Maak schijfruimte vrij

Bij de installatie van programma’s of Windows-updates worden er tijdelijke bestanden geplaatst. Ook bij het bezoeken van websites worden er bestanden opgeslagen (cache). Doe je hier niets mee, dan wilt het schijfgebruik behoorlijk oplopen. Dit kun je als volgt opschonen:

Vul in het zoekveld op de taakbalk Schijfopruiming in. Kies dan voor de C:-schijf.

 

Het tooltje gaat nu op zoek naar bestanden die deze kan wissen.

Selecteer in het venster wat verschijnt de opties aan die mogen worden opgeruimd. Klik dan op Ok

 

5. Zet visuele effecten uit

Eerlijk is eerlijk, Windows 10 ziet er ontzettend goed uit. Schaduwen, animaties en andere visuele effecten. Op vrij nieuwe PC’s zul je amper merken dat deze effecten invloed hebben op de prestaties. Heb je een oudere, langzamere PC, dan kun je dit wel merken.

Je kunt meer controle over deze instellingen krijgen, of zelfs volledig uit zetten. Druk op het toetsenbord op de windows-toets + R. In het venster Uitvoeren vul je sysdm.cpl in en druk op OK. Klik op het tabblad Geavanceerd en op Instellingen onder Prestaties. Je kunt er voor kiezen dat de opties automatisch worden gekozen, de focus op visualisatie of prestaties wordt gezet, of dat je zelf kiest.

Wil je snel klaar zijn, kies dan voor Beste Prestaties en klik op Toepassen. Wil je meer controle over de instellingen, vink dan op je gemak een aantal opties uit en bevestig met Toepassen.

6. Controleer programma’s die met Windows opstarten

Misschien valt het je ook op dat je PC steeds langzamer wordt met het opstarten. Wellicht worden er een aantal programma’s opgestart die je eigenlijk niet nodig hebt. Dit kun je in Windows 10 eenvoudig aanpassen.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies ‘Taakbeheer openen‘. Klik op het tabblad opstarten.

In het overzicht zie je een complete lijst met programma’s die worden opgestart. Het is nu aan jou om te bepalen welke je uit zet. Denk wel goed na welke je uit gaat zetten. Beveiligingssoftware en backup-applicaties raad ik af om de insetlling op ‘uitgeschakeld’ te zetten. Programma’s die je niet vaak gebruikt kun je wel het beste uitschakelen. Klik dan met de rechtermuisknop op de desbetreffende applicatie en kies dan voor Uitschakelen

 

7. Scan je PC op malware

Een PC wordt niet alleen traag door programma’s en bestanden, maar malware kan ook roet in het eten gooien. Gelukkig zijn de meeste moderne PC’s met Windows 10 goed beveiligd, maar een extra scan kan geen kwaad. Een goede antivirusscanner is Malwarebyes Anti-Malware. Dit tooltje wordt volop gebruikt om de PC nog even van een extra scan te voorzien. Niet alleen malware wordt gevonden, maar ook spyware en adware is niet veilig.

Download het installatiebestand vanaf deze link. Volg de installatiestappen en start dan Malwarebyes Anti-Malware op.

Klik op de grote ‘Scan Now‘ knop om de scan te starten. Het kan een aantal minuten in beslag nemen voordat de scan klaar is.

Na afloop krijg je de resultaten te zien. In mijn geval is er niets aan de hand, maar mocht Malwarebytes wat vinden, dan is het verstandig om deze bestanden te wissen.

8. Defragmenteer je HDD

Hoe meer je je harde schijf gebruikt, hoe meer gefragmenteerd de bestanden worden. Wanneer een harde schijf gefragmenteerd raakt, worden delen van bestanden verplaatst over de oppervlakte van een schijf. Nadeel hiervan is dat er meer ‘spins’ nodig zijn om het hele bestand geladen te hebben.

Met defragmenteren worden al deze losse delen op de harde schijf verplaatst en achter elkaar gezet. Bestanden worden sneller geladen en je kunt sneller je programma’s gaan opstarten.

In Windows 10 zit er een standaard ingebouwde defragmenteer-programma. Ga in Instellingen naar de zoekbalk en typ defrag. Druk op Enter en het tooltje wordt opgestart. Houd de CTRL-toets ingedrukt en kies de schijven die je wilt defragmenteren.

Wil je dat dit automatisch wordt uitgevoerd, controleer dan de instellingen bij ‘Geplande optimalisatie’. Klik op Instellingen en zet het bovenste vinkje aan. Kies hoe vaak het wordt uitgevoerd en druk dan op OK. 

9. Houd je systeem up-to-date

Microsoft brengt elke maand updates voor Windows 10 uit. Niet alleen worden er bugs verholpen, maar sommige updates zijn ook ten goede van je prestaties.

Controleer of je PC nog updates nodig heeft. Dit kun je doen door in Instellingen naar Bijwerken en Beveiliging te gaan. Zijn er updates beschikbaar, dan krijg je de optie om deze te laten installeren. Sommige updates vereisen wel dat je de PC opnieuw opstart.

10. Zet de tips van Windows 10 uit

Windows 10 laat op bepaalde momenten zien hoe je het systeem het beste kunt gebruiken. Een leuke hulpvolle tip, maar niet al te handig voor je prestaties. Voor het geven van deze tips wordt je hele PC gescant. En laat dat juist een verstoring van de prestaties zijn.

Dit kun je aanpassen door in Instellingen naar Systeem te gaan. Klik dan op de optie Meldingen en acties. Haal dan het vinkje weg bij Tips en suggesties over Windows weergeven. 

 

%d bloggers liken dit: