Alles wat je moet weten over Wifi 6

Tegenwoordig kun je de term ‘wifi’ niet meer vergeten. Thuis, op werk, onderweg, op vakanties, vrijwel overal is het mogelijk om verbinding te maken met het internet via een draadloze verbinding. Maar onze vreetdrift naar meer bandbreedte en snelheid wordt steeds groter en groter. Het is tijd voor een nieuwe versie: Wifi 6 (ook wel 802.11ax genoemd) zal de nieuwe standaard worden voor de komende jaren. Maar wat kun je hier allemaal mee?

Een stukje geschiedenis

Door de jaren heen is de snelheid van ons internet flink versneld. Waar je vroeger nog met een modem moest inbellen en een snelheid had tot 56kbps, zitten we nu inmiddels op snelheden van 50mbps en hoger. Maar deze verbinding is bekabeld. Qua draadloze verbindingen is ook het een en ander veranderd.

Sinds 1997 is het mogelijk om gebruik te maken van draadloze netwerken. Je had toen een maximale snelheid van 11mbps en een bereik van 36 meter. Inmiddels zijn we een paar generaties verder en hebben de meeste huishoudens toegang tot Wifi 5 (802.11ac). Met AC-wifi is het mogelijk om snelheden te halen tot enkele gigabits (duizenden megabits) per seconde.

Een groot voordeel van Wifi 5 is de toevoeging van MU-MIMO (Multi User, Multiple-Input, Multiple-Output). In de tweede ‘wave’ van Wifi 5 is deze functie toegevoegd. Met MU-MIMO kunnen er meerdere internetpakketjes tegelijk naar de ontvanger worden verstuurd. Niet alleen heb jij daar profijt van, maar ook je huisgenoot die Netflix zit te kijken of iemand anders die FIFA 20 aan het spelen is op zijn/haar favoriete console. MU-MIMO versnelt de internet verbinding niet, maar omdat er meer pakketten tegelijk verstuurd en ontvangen wordt is de vertraging een stuk lager.

En toen was daar AX (Wifi 6)

Voor de meeste huishoudens is de AC-standaard goed genoeg. Al is deze standaard nu wel al 5 jaar oud en de vraag naar data is nog nooit zo hoog. De eerste 8K TV’s zijn uitgekomen en 8K content wordt nu ook al een tijdje aangeboden op YouTube. We hebben iets nodig wat voor de komende 5 jaar weer snel genoeg is. Wifi 6 (802.11ax) zou aan deze vragen moeten voldoen.

De snelheid gaat flink verhoogd worden. Met Wifi 5 kun je theoretische snelheden halen van 3,5gbps, met Wifi 6 ligt dit op 9,6gbps. Waarom theoretisch? Je hebt niet alleen een router of access point nodig die deze snelheid kan versturen, maar je hebt ook een apparaat nodig die geschikt is voor deze snelheid. Ook wordt de snelheid verdeeld over andere apparaten. Wil je de volle snelheid van Wifi 6 halen, dan moet je zo dicht mogelijk bij je access point zitten, zonder verstoring van andere netwerken en verbonden zijn met maar 1 Wifi 6-geschikt apparaat.

Wat maakt Wifi 6 nou sneller?

Dat Wifi 6 snel is, is nu inmiddels wel duidelijk. Waar komt deze snelheid vandaan? Wat maakt Wifi 6 nou sneller? In tegenstelling tot Wifi 5 maakt Wifi 6 gebruik van twee technieken. De eerste techniek heb ik net al aangegeven (MU-MIMO). In Wifi 5 had je deze techniek ook al en kon het met 4 apparaten tegelijk communiceren, maar met Wifi 6 is dit verhoogt naar 8 apparaten.

Klinkt dit ingewikkeld? Laat ik het eenvoudig uitleggen. Neem een distributiecentrum van je favoriete bezorgdienst in gedachten. Elk busje wat er staat wordt volgeladen met pakketten. Met Wifi 5 kon er per keer 4 busjes gevuld worden met pakketten en verstuurd worden, maar met Wifi 6 is dit uitgebreid en kunnen er 8 busjes tegelijk worden gevuld.

De andere techniek die in Wifi 6 wordt gebruikt is OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access). Een hele mond vol als je het vol uitspreekt. Deze techniek maakt het mogelijk om een deel van de pakketjes gelijk ook over te brengen naar een ander apparaat.

We gaan even terug naar de metafoor met de busjes. Het ene busje zal minder vol zitten dan het andere busje. Om toch de capaciteit volledig te benutten wordt er met OFDMA gekeken welke ‘klant’ er nog meer op de route ligt. Zodra dit besloten is, wordt het busje wat bijna vol zit met eigen pakketten aangevuld met een ander pakket van een andere koerier. De klant heeft dan eerder een deel van het pakket binnen en kan vast beginnen met het verwerken van de data.

Hoe zit het met de veiligheid?

Een ander groot voordeel van Wifi 6 is ondersteuning voor een nieuwe beveiliging. Voor het eerst in tien jaar tijd wordt de beveiliging voorzien van een flinke upgrade: WPA3 (WiFi Protected Access 3).

Vrijwel alle apparaten die geschikt zijn voor Wifi hebben ondersteuning voor WPA2. Echter maakt WPA3 het voor hackers nog moeilijker om in jouw wifi-netwerk te kunnen komen. Sommige routers, smartphones en laptops ondersteunen dit al dankzij een gratis firmware update, maar voordat een apparaat geschikt mag worden verklaard voor Wifi 6 is het een vereiste dat het WPA3 ondersteunt.

Hoe kan ik gebruik maken van Wifi 6?

Voordat je echt gebruik kan maken van deze nieuwe Wifi-standaard is er een mogelijkheid: je zult nieuwe hardware moeten gaan kopen dit dit ondersteund. Denk hierbij aan een nieuwe router, laptops, telefoons, tablets en ga zo maar door. Het is niet mogelijk om met een simpele update te kunnen upgraden naar Wifi 6. Wil je dit wel, begin dan eerst met het kopen van een geschikte Wifi 6 (AX)-router. De eerste AX-routers zijn inmiddels al te koop, samen met de eerste smartphones die hiervoor geschikt zijn (Samsung Galaxy S10 en iPhone 11).

Kort samengevat…

Heb je veel apparaten thuis die van Wifi gebruik maken? Dan ga je zeker een profijt hebben met Wifi 6. De router kan al je apparaten (die ondersteuning hebben voor deze standaard) sneller van meer data voorzien. Het is ook nog eens een flink stuk veiliger. WPA3 maakt het voor hackers moeilijker om binnen te komen op je eigen Wifi-netwerk. Langzaamaan zal Wifi-6 uitgerold gaan worden. Al zul je wel voor jezelf moeten gaan afvragen of je direct wilt gaan upgraden, of nog een paar jaar te wachten.