Raspberry Pi #1: Raspbian installeren

We gaan de komende weken weer aan de slag met een van de populairste, mini-computers van dit moment: de Raspberry Pi. Afgelopen jaren hebben we onze guides op ons Youtube-kanaal gezet, maar dit keer publiceren we het ook als guide voor de leesliefhebbers.

Voor de komende tien weken zullen we elke week een guide publiceren. In dit geval is dit het allereerste deel: Het voorbereiden van je SD-kaart.

Wat is een Raspberry Pi?

Een Raspberry Pi is een kleine computer die niet groter is dan een bankpas. De eerste variant kwam uit in 2012 en momenteel is het een van de populairste mini-computers van het moment. De Raspberry Pi is eigenlijk ontwikkeld om programmeren toegankelijker te maken, maar intussen wordt het ook gebruikt voor andere toepassingen. Denk hier aan een mediaspeler, minicomputer als desktopvervanger, retro spelcomputer, NAS, weerstation en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Dit kleine computertje heeft als voordeel dat het stroomverbruik heel laag ligt. Met een micro-USB kabel (of USB-C vanaf gen 4) kan de Raspberry Pi van stroom worden voorzien. Aanbevolen wordt een oplader die 5V/2,5A als output kan geven. Maak je gebruik van de nieuwe Raspberry Pi 4, dan wordt aangeraden om een adapter te nemen die 5V/3A als output kan geven. De meeste opladers voor je smartphone heeft hier support voor.

Als opslag wordt er gebruik gemaakt van een reguliere of micro-SD kaart. Aanbevolen wordt om een (Micro) SD-kaart te nemen met minimaal klasse 10. De Raspberry Pi kan zijn bestanden dan sneller wegschrijven en lezen.

Wat hebben we nodig?

Voor deze guide heb je de volgende apparatuur nodig:

  • Raspberry Pi
  • microSD kaart van minimaal 8GB
  • microSD kaart-lezer
  • Toetsenbord en muis
  • HDMI-kabel
  • Netwerkkabel
  • Een eigen computer

Bestanden downloaden

Voor je Raspberry Pi zijn er verschillende besturingssystemen beschikbaar. Voor de meesten is het besturingssyteem Raspbian voldoende. Dit is een speciale versie van Debian, wat weer een van de populairste linux-distributies is die je kunt gebruiken.

Je kan er voor kiezen om Raspbian als image te downloaden, maar in dit geval gaan we gebruik maken van de NOOBS (New Out Of the Box Software) installatie. Download het zip-bestand vanaf deze link. Voor het gemak heb ik op mijn PC een map op mijn bureaublad aangemaakt met de naam ‘Raspberry’. Hier heb ik dit zip-bestand in geplaatst.

De volgende stap is het downloaden van SD Memory Card Formatter. Met dit tooltje wordt de microSD kaart op zo’n manier geformatteerd, dat het onder de streep betere prestaties levert. Downloaden voor Windows kan vanaf deze link en voor Mac kun je deze link gebruiken.

De boel installeren

Plaats je microSD in de microSD kaart-lezer en prik deze dan in je laptop of PC. Geef in SD Memory Card Formatter de juiste driveletter voor je SD-kaart aan. Vul bij ‘Volume Label’ de tekst ‘RASPBERRY SD’ in en klik op ‘Format’. Houd er rekening mee dat je microSD-kaart wel helemaal leeg wordt gehaald. Heb je er nog bestanden op staan, verplaats deze dan naar een andere locatie. Als je zeker van je zaak bent, klik dan op OK. Na een aantal seconden zal de microSD-kaart geformatteerd zijn.

Het is nu tijd om de bestanden uit het zip-bestand te kopiëren. Open het gedownloade zip-bestand, selecteer en kopieer alle bestanden die er in staan. Blader dan naar je microSD-kaart en plak daar de bestanden. Let er op dat de bestanden in de ‘root’ (hoofdmap) van je microSD kaart worden geplaatst. De map NOOBS_Vx_x_x moet dus niet aanwezig zijn op de SD-kaart.

Is dit gelukt? Verwijder de SD-kaart dan veilig uit je laptop. Kies voor de optie ‘hardware veilig verwijderen’ op de taakbalk en selecteer dan je SD-kaart. Geeft je PC dan aan dat je de SD-kaart kunt verwijderen? Dan mag je deze uit je PC halen.

Raspbian installeren

We zijn klaar op je PC/Mac, tijd om aan de slag te gaan met je Raspberry Pi. Sluit je toetsenbord en muis aan op de USB-poorten. Aanbevolen wordt om een ‘normaal’ toetsenbord te gebruiken, of dat je de verlichting van je toetsenbord uitschakelt. Sluit de HDMI-kabel aan tussen je Raspberry Pi en je TV of beeldscherm. Mocht je een netwerkkabel beschikbaar hebben, dan is het aanbevolen om deze ook aan te sluiten op je netwerk. Prik dan de microSD-kaart er in en sluit dan de stroomadapter aan. Na een paar minuten wordt NOOBS opgestart en is het mogelijk om de installatie te starten.

Mocht je niet de mogelijkheid hebben over een netwerkkabel en heb je een Raspberry Pi 3 of hoger, dan kun je verbinding maken met je draadloos netwerk (Wifi). Klik op de knop wifi aan de bovenkant en selecteer je eigen netwerk. Tik dan rustig je wachtwoord in en druk op OK.

Kies in het overzicht voor de optie ‘Raspbian’ en klik op ‘Install’. Klik dan op ‘Yes’ en de installatie zal starten. Dit kan een aantal minuten duren (een half uur is geen uitzondering). Geef de Raspberry Pi tijd om Raspbian te installeren. Na afloop verschijnt de melding “OS(es) Installed Successfully”. Druk op ‘OK’ en de Raspberry Pi zal opnieuw opstarten naar Raspbian.

Raspbian configureren

Je zou nu zonder problemen Raspberry kunnen gebruiken. Echter zijn er nog een aantal instellingen die goed van pas zullen komen. Zeker ook in de toekomstige guids. Wil je dit aanpassen, druk dan linksboven op het icoon van de Raspberry > Preferences > Raspberry Pi Configuration.

Onder de optie ‘System’ staat de knop ‘Expand Filesystem’. Aanbevolen wordt om dit eerst aan te klikken. Raspbian zal dan gebruik gaan maken van de hele micro-SD kaart, in plaats van een deel. Dit duurt niet al te lang.

Standaard log je in onder de gebruikersnaam ‘pi‘ en als wachtwoord ‘raspberry‘. Met de optie ‘Change Password’ kun je dit wachtwoord aanpassen. Wil je niet dat er automatisch ingelogd wordt, haal dan het vinkje bij ‘Login as user ‘pi” weg wat naast ‘Auto login staat’.

Onder de optie ‘Interfaces’ raden we je aan om SSH aan te zetten. Met SSH is het mogelijk om vanaf je eigen PC commando’s te sturen naar je Raspberry Pi. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om je Raspberry pi te beheren.

Onder het kopje ‘Performance’ mag je de instelling op ’64’ laten staan, tenzij in een andere guide wordt vermeld dat dit veranderd moet worden.

Als laatste kijken we onder ‘Localistion’. Kies bij ‘Set Locale’ de juiste locatie, bij ‘Set Timezone’ de juiste tijdzone en bij ‘Set Keyboard’ de juiste toetsenbordindeling. Druk na afloop op ‘OK’ en je Raspberry Pi is klaar voor gebruik.

Wat hebben we nu?

Door middel van deze guide heb je nu een Raspberry Pi zo weten te installeren dat je deze kan gebruiken als desktopvervanger. Je kunt hiermee je favoriete websites bezoeken, documenten typen en ondertussen ook video’s bekijken. Houd er rekening mee dat een Raspberry Pi niet heel krachtig is. Wat voor een normale PC licht is, is voor een Raspberry Pi wellicht niet altijd mogelijk.

Je kunt de Raspberry Pi zo laten hoe het is, maar je kunt er ook projecten mee maken. De komende weken gaan we je uitleggen hoe je je Raspberry Pi als een internetrouter, energiemeter, Plex-mediaserver, en Windows 10 op kan instellen.

Mocht je er niet uit komen, laat hieronder een reactie achter.