Raspberry Pi #2: Maak een Plex Media Server

Plex is momenteel een van de populairste software om je opgeslagen filmes, series en muziek in een overzichtelijke bibliotheek weer te geven. Terwijl alles op je NAS of externe HDD staat, kun je alsnog je mediabestanden bekijken terwijl je in de woonkamer zit. Maar in plaats van dat je een volledige (energieslurpende) server neerzet, is het ook mogelijk om deze bibliotheek te kunnen beheren op je Raspberry Pi. Hoe je dit doet? Dat leg ik je vandaag uit.

Voor- en nadelen

Plex is weliswaar een leuk softwarepakket, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Een Plex-server op een Raspberry Pi gebruikt minder stroom en is vele malen kleiner dan een gemiddelde NAS. Onder de streep is het qua energieverbruik een hele verbetering, maar qua prestaties lever je dan ook flink in.

Raspberry Pi’s maken gebruik van een ARM processor. Op zich is dit geen groot probleem. Voor de meeste taken is deze ARM processor wel snel genoeg. Maar wil je video’s gaan transcoden (omzetten naar bestandsformaat die geschikt is voor je telefoon, tablet, tv, etc.) dan zit je wel met een probleem. De Raspberry Pi is niet in staat om video’s om te zetten. Ben je buiten de deur en wil je je favoriete series en films bekijken, ook dan zit je met een uitdaging. Lokaal afspelen zal geen probleem zijn, maar buitenshuis is je internetverbinding misschien niet snel genoeg om de beelden te versturen. Je kunt weliswaar je video’s alsnog gaan afspelen. MKV-video’s worden ondersteund zonder dat er iets omgezet hoeft te worden.

Maar als je hier mee kunt leven, dan is de Raspberry Pi een interessant apparaat om een Plex-server te hosten.

Benodigdheden

Voor deze guide heb je het volgende nodig:

  • Raspberry Pi (3 of hoger)
  • MicroSD kaart
  • Geschikte stroomadapter
  • Ethernetkabel (Wifi wordt afgeraden)
  • Een externe opslagmedia (USB-stick, externe HDD/SSD of een NAS)

Voordat we echt kunnen gaan starten is het van belang om een geschikte besturingssysteem te installeren. In dit geval maken we gebruik van Raspbian. Heb je dit nog niet geïnstalleerd? Door middel van deze guide wordt uitgelegd hoe je Raspbian op je Raspberry Pi kunt installeren.

Wil je de Raspberry Pi op afstand gaan instellen, zorg er dan voor dat je weet wat het IP-adres is en dat SSH is aangezet.

Verbinding maken

Voor deze guide maak ik gebruik van het gratis programma ‘Putty’. Met dit programma is het mogelijk om via SSH verbinding te maken met je Raspberry Pi.

Vul bij ‘Host Name (or IP address)’ het IP-adres in en kies bij ‘Connection type:’ voor SSH. Klik op ‘Open’. Heeft Putty je Raspberry Pi gevonden? Dan krijg je de vraag of je het certificaat wilt accepteren. Controleer of dit certificaat inderdaad vanaf de Raspberry Pi komt en klik op ‘toestaan’.

Vul bij inloggegevens de gebruikersnaam pi en. Het standaardwachtwoord voor dit account is raspberry. Dit is tevens ook het standaardwachtwoord voor ‘sudo’

Installatie Plex Media Server

Het eerste wat we willen doen is controleren of de Raspberry Pi wel volledig up-to-date is. Dit kun je doen met de volgende commando’s:

sudo apt update

sudo apt upgrade

Het updaten neemt wat tijd in beslag. Na het updaten installeren we de volgende pakketten om verbindingen via HTTPS toe te staan. Dit is een stuk veiliger dan HTTP.

sudo apt install apt-transport-https ca-certificates curl

De volgende stap is het importeren van de GPG key. Deze key is nodig om het pakket voor Plex te kunnen installeren.

curl https://downloads.plex.tv/plex-keys/PlexSign.key | sudo apt-key add –

echo deb https://downloads.plex.tv/repo/deb public main | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/plexmediaserver.list

Nu nog de package list bijwerken en Plex Media Server installeren.

sudo apt update

sudo apt install plexmediaserver

De installatie heeft wat tijd nodig. Geef het een aantal minuten. Krijg je de melding dat de installatie is voltooid? Controleer dan of de Plex service actief is.

sudo systemctl status plexmediaserver

Als het goed is krijg je iets te zien wat hier op lijkt:

plexmediaserver.service – Plex Media Server
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/plexmediaserver.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Tue 2019-10-22 22:31:52 CEST; 16s ago
Process: 4774 ExecStartPre=/bin/sh -c /usr/bin/test -d “${PLEX_MEDIA_SERVER_APPLICATION_SUPPORT_DIR}” || /bin/mkdir -p “${PLEX_MEDIA_SERVER_APPLICATION_SUPPORT_DIR}” (code=exited, status=0/SUCCESS)

De juiste rechten

Plex is geïnstalleerd en actief. We moeten nog een paar zaken op orde maken voordat we aan de slag kunnen gaan. Is je MicroSD kaart groot genoeg om er een aantal mediabestanden op te plaatsen? Dan kun je het onderstaande uitvoeren. Gebruik je een USB-stick of een externe HDD, ga dan door naar de volgende stap.

We maken eerst een map aan waar Plex zijn mediabestanden in kwijt kan.

sudo mkdir -p /opt/plexmedia/movies

sudo mkdir -p /opt/plexmedia/series

Nu alleen nog de juiste rechten op deze mappen instellen. Plex heeft hiervoor de gebruikersnaam ‘plex’ op je Raspberry Pi aangemaakt. We gaan deze gebruiker de eigenaarsrechten geven op bovengenoemde mappen.

sudo chown -R plex: /opt/plexmedia

Een USB-stick gebruiken (optioneel)

Heb je je films en series op een andere locatie staan (zoals een USB-stick), dan zijn er wat extra stappen nodig. Plaats de USB-stick in een USB-poort (USB 3.0 wordt aanbevolen als je die optie hebt). Om te verifiëren dat de USB-stick is herkend vul je de volgende commando in:

sudo fdisk -l 

In dit voorbeeld heb ik een USB-stick geplaatst van 16GB. op het scherm zie ik het volgende:
Disk /dev/sdb: 15.7 GB, 15664676864 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 1904 cylinders, total 30595072 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00000000

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 * 32 30595071 15297520 c W95 FAT32 (LBA)

Het enige wat we nu nog hoeven te doen is het koppelen (mounten) van de externe media. Op die manier is het mogelijk om door de mappen te gaan bladeren.

mount /dev/sdb1 /mnt

Maak dan de map plexmedia, movies en series aan.

sudo mkdir -p /mnt/plexmedia

sudo mkdir -p /mnt/plexmedia/movies

sudo mkdir -p /mnt/plexmedia/series

Geef dan nog de juiste rechten voor Plex.

sudo chown -R plex: /mnt/plexmedia

Je kunt nu je USB-stick gebruiken om te koppelen met Plex.

Wil je je USB-stick loskoppelen, dan is het een must dat je dit op een veilige manier doet.

Gebruik daarvoor het volgende commando:

sudo umount /dev/sdb1

 

Plex Media Server instellen

Qua commando’s zijn we nu klaar. Plex is actief en de rechten zijn ingesteld. We kunnen nu over gaan naar onze webbrowser. Ga naar de pagina http://IP_VAN_RASPBERRY_PI:32400/web.

 

Er wordt gevraagd om een account aan te maken om Plex Media Server te gebruiken. Je kunt gebruik maken van je huidige Google- of Facebook account, maar je kunt ook een losstaand account aanmaken.

Na het inloggen krijg je een korte demo te zien hoe Plex werkt. Klik op de oranje ‘Begrepen’-knop. Geef de server een passende naam. In de Plex-apps kun je dan je eigen server makkelijker herkennen. Laat het vinkje bij ‘Sta mij toe om mijn media buitenshuis te gebruiken’ aan staan en klik op ‘Volgende’.

 

 

 

Tijd om aan Plex door te geven waar de bestanden staan. Klik op ‘Bibliotheek toevoegen en kies dan voor ‘Films’. Selecteer dan de map waar je je films in plaatst. In dit geval is dat ‘/opt/plexmedia/movies’. Gebruik je een andere locatie? Zorg er dan voor dat je naar de juiste map gaat.

 

Klik op ‘Bibliotheek toevoegen’ en dan nogmaals op de ‘Bibliotheek toevoegen’-knop. Volg dezelfde stappen als hierboven maar kies dan voor ‘TV Shows’ en de locatie waar je je series plaatst.

 

Klik op ‘Next’, ‘Done’ en je wordt doorgestuurd naar het dashboard van Plex.

 

Plex Media Server is nu volledig geïnstalleerd.

Plex Media Server bijwerken

Met regelmaat komen er updates voor Plex Media Server uit. Met twee commando’s is het mogelijk om Plex bij te werken.

sudo apt update

sudo apt upgrade

Wat hebben we nu?

Door middel van deze guide heb je nu een Raspberry Pi zo weten te installeren dat je deze kan gebruiken als Plex Media Server. Binnen Plex hebben we een mediabibliotheek aangemaakt waarin je de juiste bestanden kunt plaatsen. Vanaf nu is het mogelijk om vanuit de Plex apps je media af te laten spelen.

Mocht je er niet uit komen, laat hieronder een reactie achter. Je kunt ook een kijkje nemen op de Plex Quick-Start guide of de documentatie die online staat.

 

 

%d bloggers liken dit: