Thuiswerken? Met deze apps maak je van je telefoon een webcam voor videocalls

De run op nieuwe webcams was nog nooit zo hoog als nu. Men werkt volop thuis en voor een videocall is het handig om elkaar dan ook te zien. Maar wat als je net misgegrepen hebt en je toch een videocall moet gaan houden? Je kunt je eigen smartphone omzetten naar een webcam.
De run op nieuwe webcams was nog nooit zo hoog als nu. Men werkt volop thuis en voor een videocall is het handig om elkaar dan ook te zien. Maar wat als je net misgegrepen hebt en je toch een videocall moet gaan houden? Je kunt je eigen smartphone omzetten naar een webcam.

De run op nieuwe webcams was nog nooit zo hoog als nu. Men werkt volop thuis en voor een videocall is het handig om elkaar dan ook te zien. Maar wat als je net misgegrepen hebt en je toch een videocall moet gaan houden? Je kunt je eigen smartphone omzetten naar een webcam.

Wat heb ik nodig?

Om dit te kunnen doen heb je eigenlijk niet veel nodig. Naast een Android (met Play Store) of Apple-telefoon (of tablet, kan ook), heb je ook een goed wifi netwerk nodig. Het handigst is wel dat je een wat oudere telefoon gebruikt. Mocht je alsnog je telefoon moeten gebruiken, dan kun je dat alsnog doen. Heb je dat niet? Dan kun je ook gebruik maken van de smartphone die je elke dag gebruikt.

Ik heb een Android-telefoon/tablet

Om je Android-telefoon in te stellen als webcam dien je verbonden te zijn met hetzelfde netwerk als je computer of laptop. Meestal heb je thuis één netwerk, maar op werk heb je er misschien meer (Gast/Guest-netwerk, Corporate etc.).
Op je Android-telefoon installeer je de gratis app DroidCam. Deze gratis versie is voor de meeste gebruikers voldoende. Wil je geen advertenties, een hogere resolutie en de mogelijkheid om je camera te finetunen, dan dien je de ‘pro’-versie te kopen voor €4,29. Voor deze tijdelijke periode doen we dat niet en nemen we de ‘gratis’ variant.
Zodra de app is geïnstalleerd start je deze op. Er wordt gevraagd om toestemming om je camera en microfoon te gebruiken. Tik hier op ‘Toestaan’. Ben je verbonden met Wifi, dan zie je het IP-adres en de poort. Deze gegevens hebben we straks nodig.

Instellingen DroidCam

Rechtsboven tikken we op de drie puntjes en kiezen dan voor ‘Settings’. In dit menu kun je de camera naar wens instellen:
Camera Microphone Preferred – Zet je deze optie aan, dan wordt de microfoon voor de camera gebruikt. Zet je deze optie uit, dan wordt de standaard microfoon van je telefoon gebruikt. Mocht men klagen dat je microfoon slecht is, dan kun je deze optie aanpassen.
Limit FPS – Is de accu van je telefoon niet goed meer, of ga je een hele lange call houden? Dan kun je het beste deze optie aanhouden. De camera zal minder fps (vloeiendheid) geven, wat ten goede komt van je accuduur.
Camera – In deze optie kun je kiezen welke camera er wordt gebruikt. Kies je voor ‘Back’, dan wordt de camera aan de achterkant van je telefoon gebruikt. Deze is ook van een stuk betere kwaliteit den de camera aan de voorkant. Wil je toch liever je selfiecamera gebruiken, kies dan voor ‘Front’.
Keep Device Awake – Deze optie dien je aan te laten. Op het moment dat deze optie uit staat, kan je telefoon op slaapstand gaan en de verbinding met je wifi-netwerk verbreken.
Auto Dim Screen – Als deze optie aan staat, gaat het scherm na een aantal seconden dimmen. Dit komt ten goede van je accuduur.

Optionele instellingen DroidCam

Username – Wil je voorkomen dat iemand anders in je netwerk gebruik maakt van je webcam, vul hier dan een username in. Op je PC/Mac moet je deze gegevens invullen om alsnog je telefoon te kunnen benaderen.
Password – Wil je voorkomen dat iemand anders in je netwerk gebruik maakt van je webcam, vul dan naast je username ook een wachtwoord in. Op je PC/Mac moet je deze gegevens invullen om alsnog je telefoon te kunnen benaderen.
HTTPS (TLS) – Ben je momenteel verbonden met een openbaar netwerk, dan kun je deze optie inschakelen om je verbinding te versleutelen. Je kunt deze optie aanvinken, maar is het wel echt handig om een videocall te hebben via een openbaar wifi-netwerk?
Port – Wil je een andere poort gaan gebruiken, dan kun je hier een waarde tussen de 2000 en 65000 invullen.
Keystore(PKCS12) – Dit bestand heb je nodig om HTTPS te kunnen gebruiken.

Droidcam koppelen aan je PC

Droidcam is geïnstalleerd op je telefoon, tijd om het in te stellen voor je PC. Om DroidCam te gebruiken heb je een installatiebestand nodig. Deze kun je vanaf hier binnen halen.
Download dit bestand en voer de installatie uit. De installatie spreekt voor zich. Blijf klikken op ‘Next’ en ga akkoord met het installeren van de driver.

Open het programma DroidCam Client. Klik op het eerste icoontje (Wifi) en vul daar het ‘Device IP’ in. Wat dit Device IP is, zie je op je telefoon bij het openen van DroidCam. Controleer of de poort klopt en vink eventueel de optie ‘Audio’ aan als je de microfoon van je telefoon wilt gebruiken.

Klik dan op Start. Als het correct is ingesteld zie je een preview in beeld.

Open nu het programma waarmee je de videocall wilt starten. Ga daar op zoek naar de ‘instellingen’ (of ‘Settings’) en zoek naar ‘Apparaten’/’Devices’, ‘Video’ of ‘input’. Ergens in deze instellingen is het dan mogelijk om je webcam te selecteren. Kies dan voor de optie ‘DroidCam’. Controleer of het beeld van je telefoon goed wordt doorgegeven en druk dan op OK.
Je bent nu klaar om aan de slag te gaan!

Ik heb een iPhone/iPad

Om je iPhone/iPad in te stellen als webcam dien je verbonden te zijn met hetzelfde netwerk als je computer of laptop. Meestal heb je thuis één netwerk, maar op werk heb je er misschien meer (Gast/Guest-netwerk, Corporate etc.).
Open de App Store en download de app ‘EpocCam’. Deze gratis versie is voor de meeste gebruikers voldoende. Wil je geen advertenties, een hogere resolutie en de mogelijkheid om je camera te finetunen, dan dien je de ‘pro’-versie te kopen voor €8,99. Voor deze tijdelijke periode doen we dat niet en nemen we de ‘gratis’ variant.
Zodra de app is geïnstalleerd start je deze op. Er wordt gevraagd om toestemming om je camera en microfoon te gebruiken. Tik hier op ‘Toestaan’. Je ziet nu een icoontje van een laptop en een iPhone in beeld. Voor de iPhone zijn we nu klaar. Over naar onze PC!

EpocCam koppelen aan je PC

Om EpocCam te gebruiken heb je een installatiebestand nodig. Voor Windows 7 en hoger kun je de volgende link gebruiken: http://www.kinoni.com/drivers

Gebruik je macOS 10.12 of hoger, dan kun je de volgende link gebruiken: http://kinoni.com/osxdrivers
Download dit bestand en voer de installatie uit. De installatie spreekt voor zich. Blijf klikken op ‘Next’ en ga akkoord met het installeren van de driver.
Open het programma EpocCam Viewer. Het programma gaat automatisch op zoek naar je iPhone om mee te verbinden. Heeft hij verbinding gemaakt? Dan krijg je een melding onder in beeld. Je krijgt dan gelijk ook een preview-venster te zien.

Is dit preview-venster bij jou wit? Herstart dan je PC en voer dit programma uit als Administrator. Druk met de rechtermuisknop op het icoontje van EpocCam en klik op ‘Run as Administrator’ of ‘Uitvoeren als Administrator’.

Open nu het programma waarmee je de videocall wilt starten. Ga daar op zoek naar de ‘instellingen’ (of ‘Settings’) en zoek naar ‘Apparaten’/’Devices’, ‘Video’ of ‘input’. Ergens in deze instellingen is het dan mogelijk om je webcam te selecteren. Kies dan voor de optie ‘EpocCam’. Controleer of het beeld van je telefoon goed wordt doorgegeven en druk dan op OK.

Is het beeld zwart? Dan wordt het videosignaal gebruikt voor een ander programma. Sluit EpocCam viewer en controleer de instellingen van het programma voor je videocall nog een keer. Zie je dan nog steeds geen beeld? Herstart dan je PC en start het programma voor je videocalls nog een keer.

%d bloggers liken dit: